« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
WTF?!

Sjeverna Koreja prijeti vojnim udarom na Južnu

Ako južnokorejski aktivisti u ponedjeljak bace letke na Sjevernu Koreju, ova misli uzvratiti vojnom silom

Sprema li se još jedan sukob na Korejskom poluotoku?
Sprema li se još jedan sukob na Korejskom poluotoku? (Arhiva)
Više o

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

Kim Jong-un

,

vojni udar

,

napetosti

,

bacanje letaka

Južnokorejski aktivisti planiraju u ponedjeljak u 11.30 balonima poslati brošure u Sjevernu Koreju u pokušaju razbijanja informacijske blokade koja traje od dolaska Kim il-Sunga na vlast. 

No, sjevernokorejske vlasti upozorile su Južnu Koreju da će na najmanji pokušaj bacanja letaka njihova vojska bez upozorenja pokrenuti nemilosrdan vojni udar. Vojna sila Sjeverne Koreje broji milijun ljudi, a stanovnicima područja oko grada Pajua, šezdesetak kilometara od Seula preporučeno je da se evakuiraju kako se ne bi našli na liniji paljbe.

Aktivisti Južne Koreje stalno šalju propagandne letke prema Sjevernoj Koreji, pozivajući na pobunu i rušenje autoritarnog sustava, a prošle su godine pokušali inspirirati sjeverne rođake lecima o arapskom proljeću.

Prošlo je gotovo dvije godine od sjevernokorejskog bombardiranja otoko Jeonpjeng koji pripada Južnoj Koreji, a kako je Južna Koreja najavila masovne vojne vježbe s Amerikancima u kojima treba sudjelovati 240 tisuća vojnika, situacija postaje sve napetija.

19.10.2012. 12:46:00
Novi komentar
nužno
nužno