« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
POPUŠTANJE

Sjeverna Koreja pozvala SAD na pregovore

Osiromašena i izolirana azijska diktatura sve otvorenije zove na nastavak pregovora i u isto vrijeme traži humanitarnu pomoć

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

pregovori

,

Sjeverna Koreja

,

nuklearni program Sjeverne Koreje

Sjeverna Koreja je obnovila poziv posebnom izaslaniku SAD-a Stephenu Bosworthu da posjeti Pjongjang, izvijestila je japanska novinska agencija Kyodo, što predstavlja znak da se ta zemlja želi vratiti pregovorima o nuklearnom programu, iako pod uvjetima Pjongjanga.

Osiromašena Sjeverna Koreja također je uputila rijedak zahtjev Južnoj Koreji za humanitarnu pomoć na skupu organizacija Crvenog Križa u petak.

Južna Koreja, nekad glavni donator pomoći sjeveru, rekla je da će razmotriti obnovu upućivanja pomoći u hrani, izvijestio je južnokorejski Yonhap News.

Američki evanđelist Franklin Graham, koji je ovoga tjedna bio u Sjevernoj Koreji kako bi organizirao upućivanje pomoći u hrani, agenciji Kyodo je rekao da je Pjongjang vrlo pozitivan glede održavanja razgovora s Washingtonom.

"Poziv je upućen", rekao je, navodeći riječi sjevernokorejskog dužnosnika, Graham koji vodi humanitarnu američku organizaciju Samaritan's Purse.

Kyodo je izvijestio da se Graham susreo sa sjevernokorejskim dužnosnicima među kojima je bio i Kim Kye Gwan, izaslanik Pjongjanga u nuklearnim pregovorima šest država koji su u zastoju.

Sjeverna Koreja je i ranije pozvala Boswortha na pregovore u Pjnogjang. Administracija predsjednika SAD-a Baracka Obame prijedlog nije ni prihvatila ni isključila. (hina/metro-portal)

16.10.2009. 17:25:10
Novi komentar
nužno
nužno