« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
RASTE ZABRINUTOST

Sjeverna Koreja obogaćuje uranij na nekoliko tajnih lokacija

Sjeverna Koreja tajno obogaćuje uranij na tri ili četiri dosad nepoznate lokacije, izjavio je južnokorejski obavještajni časnik

Sjeverna Koreja raspolaže s
Sjeverna Koreja raspolaže s "tisućama operativnih centirfuga" za obogaćivanje uranija (Shutterstock)
Više o

Sjeverna Koreja

,

obogaćivanje urana

,

tajne lokacije

Sjevrnokorejci su tek prošli mjesec javnosti, uključujući i jednom američkom stručnjaku, pokazali da u njihovom središnjem nuklearnom kompleksu u Jongbjonu, 100 kilometara sjeverno od Pjongjanga, postoji i postrojenje za obogaćivanje uranija. "Jongbjon nije uključen u ove tri ili četiri lokacije za koje sumnjamo da služe za obogaćivanje uranija", rekao je neimenovani južnokorejski dužnosnik za Chosun Ilbo, javlja Reuters.

Uranij obogaćen do 20 posto služi kao gorivo nuklearnim reaktorima, ali se može koristiti za izradu nuklearnog naoružanja ako se obogati do višeg stupnja. Sjevernokorejski državni mediji objavili su prije da zemlja raspolaže s "tisućama operativnih centirfuga" za obogaćivanje uranija u Jongbjonu.

Američki stručnjak Siegfried Hecker, koji je posjetio Jongbjon, izjavio je da je vidio stotine centrifuga i iznenadio se koliko su to sofisticirani uređaji, prenosi dpa. Južnokorejski ministar vanjskih poslova Kim Sung-hwan nešto je kasnije u utorak na tiskovnoj konferenciji potvrdio navode svog obavještajnog časnika i rekao da njegova zemlja već neko vrijeme prati tajne aktivnosti Sjevera na obogaćivanju uranija.

U Sjedinjenim Državama, u Seulu i ostatku međunarodne zajednice raste zabrinutost i sumnja da Sjeverna Koreja razvija svoj nuklearni program s izradom nuklearnog oružja kao krajnjim ciljem. (hina/metro-portal)

14.12.2010. 09:41:22
Novi komentar
nužno
nužno