« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
NULA BODOVA

Sjeverna Koreja ne želi razgovarati o Kaesongu

Kompleks Kaesong u kojemu rade 123 južnokorejska poduzeća bio je dosad otvoren i tijekom opetovanih kriza na poluotoku

Kaesong je trenutno zatvoren
Kaesong je trenutno zatvoren (Arhiva)
Više o

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

Kaesong

,

industrijski kompleks

Sjeverna Koreja je u nedjelju odbila ponudu Južne Koreje za dijalog o budućnosti međukorejskog industrijskog kompleksa Kaesonga koji će se možda morati zatvoriti zbog nedostatka sirovine i radne snage.

Sjeverna Koreja je 3. travnja zabranila Južnokorejcima ulazak u kompleks, smješten na njezinu teritoriju, desetak kilometara od granice. Iz njega je u utorak povukla 53.000 svojih radnika, u prilikama velike napetosti na poluotoku.

Čelnik za međukorejske veze pozvao je u četvrtak Pyongyang da "sjedne za pregovarački stol" kako bi se ponovo pokrenula proizvodnja u tom industrijskom kompleksu koji je otvoren 2004. kao znak spremnosti dviju Koreja na suradnju.

No Sjeverna Koreja je odbila ponudu južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje Ryoa Kihl-Jaea, ocijenivši je "besmislenom" i "podmuklom" te istaknuvši da se iza toga krije plan invazije na Sjever. "Držimo da je ta ponuda isprazan i besmislen čin", rekao je visoki dužnosnik Sjevernokorejskog odbora za mirno ujedinjenje, u razgovoru za sjevernokorejsku agenciju KCNA.

"Ako Jug doista želi početi dijalog ... prvo mora odustati od svog ratobornog stava", dodao je, smjerajući na zajedničke godišnje vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje koje upravo traju na jugu poluotoka.

Kompleks Kaesong u kojemu rade 123 južnokorejska poduzeća bio je dosad otvoren i tijekom opetovanih kriza na poluotoku, uz iznimno rijetke i kratke prekide.

Kompleks je jedini prežitak međukorejskih napora za približavanjem, nakon zamrzavanja bilateralnih veza u 2010. U 2012. je ostvario promet od 469,5 milijuna američkih dolara (366 milijuna eura), što je od neprocjenjive vrijednosti za Pjongjang u pogledu zapošljavanja, ubiranja poreza i prinosa deviza.

14.04.2013. 12:42:00
Novi komentar
nužno
nužno