« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
OSVRT

Sjećanje na usnule gradove Mladena Žunjića

Žunjić ostaje čvrsto u prostoru između figuracije i nefiguracije ali i dalje, kontinuirano istražujući raznolike i raznovrsne kombinacije boja uz pozorni odabir dominantnih

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Mladen Žunjić

Slikar Mladen Žunjić redovito nas iznenađuje brojnošću svojih radova i ne malim brojem opetovanih pokušaja u tehnici ulja i akrila na velikim formatima platna, u neprestanom traženju onog najboljeg rješenja za njegove karakteristične složene, vrlo simbolične motive koji pripadaju svijetu figurativno nefigurativnog.

U najnovijem nizu slika, Žunjić se opredijelio za uspješnu kombinaciju dominacije zelene i crne boje, uz prisutnost plave, uz crtež koji nedvojbeno podsjeća na tlocrte otkopanih gradova iz daleke povijesti, negdje na dalekim i udaljenim geografskim širina, stavljajući u prvi plan sjećanje čovjeka, čovječanstva na usnule gradove, koji više ne žive a njihovi pravokutni, ovalni tragovi i danas postoje u našoj memoriji.

Ovaj je niz okarakteriziran svojevrsnom mirnoćom, gotovo dostojanstvenim mirom, koji se poput prozirnog dima natkrilio iznad tragova, izvučenih ispod površine, na svjetlost dana.

Nedvojbeni osjećaj harmonije, čvrstog sklada, koji je teško poremetiti, prekriva slike.

Žunjić ostaje čvrsto u prostoru između figuracije i nefiguracije ali i dalje, kontinuirano istražujući raznolike i raznovrsne kombinacije boja uz pozorni odabir dominantnih.

Naravno, slikar se najbolje osjeća u radu na velikom formatu, koji se pokazao dobitnom kombinacijom, veličina formata omogućuje mu i znatno veću slobodu geste za kolorističke varijacije.

Neprekidno istražujući i boje i oblike, slikar realizira opsežan ciklus, ulja i akrila na velikim formatima i bilo bi zgodno vidjeti odabir iz tako velikog opusa, nekoliko desetaka slika koje najuvjerljivije svjedoče o slikarevim težnjama i naporima

Piše: Miroslav Pelikan
20.06.2018. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno