« Rukomet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
SP u rukometu

Sjajni rukometaši pobijedili i Švedsku

Odlična obrana i dva puta po tri gola u jednoj minuti bili su dovoljni

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Joško Ponoš/CROPIX)
Više o

SP u rukometu

,

Spaladium Arena

,

Hrvatska Švedska

Odlična, tvrda utakmica nezgodnih obrana i mlada švedska reprezentacija visoke koncentracije i discipline zadali su našoj reprezentaciji dosta muke, no vodstvo je cijelo vrijeme bilo na našoj strani.

Uz iskusne Vorija, Metličića i Balića blistali su mladići Duvnjak, Čupić i posebno Gojun koji je radio čuda u obrani, stižući zatvoriti gotovo sve rupe. Golmani Losert i Alilović bili su također prilično raspoloženi, svaki od njih je u jednom trenutku zaključao vrata i omogućio stvaranje prednosti.

Možda i najdomljivija je bila sredina drugog poluvremena kada je Losert branio sve, a mi smo s prvo jednim a zatim i dva igrača manje uspjeli postići tri gola u jednoj minuti. Još jedan takav period došao je sedam minuta prije kraja, kada je Alilović hladnokrvno skidao apsolutno svaki udarac, pa čak i zicer Dodera s jednog metra. 

Hrvatska je prva u skupini i prenosi maksimalna četiri boda u slijedeću fazu.

Najefikasniji igrači u hrvatskim redovima bili su Ivan Ćupić sa osam, te Domagoj Duvnjak i Blaženko Lacković sa po četiri pogotka, dok je Mirko Alilović sakupio 12 obrana. Prvi strijelac u švedskim redovima bili su Dalibor Doder i Jonas Larhol sa po sedam golova.

Hrvatska reprezentacija je prvi dio natjecanja zaključila na prvom mjestu u skupini i u drugi krug koji će se igrati u Zagrebu će prenijeti maksimalna četiri boda. Šveđani kao drugoplasirani u drugi krug nose dva boda, a treće mjesto u skupini i prolaz dalje izborila je Južna Koreja pobjedom protiv Španjolske koja je na koncu osvojila četvrto mjesto. Peta je Kuba sa dva boda, dok je Kuvajt upisao svih šest poraza.

HRVATSKA - ŠVEDSKA 30:26 (14:13)

Split. Spaladium Arena - 12.000 gledatelja; Suci: Lemme i Ullrich (Njemačka)

HRVATSKA: Losert, Alilović; Hrvatin 3, Balić 3, Duvnjak 4, Lacković 4, Zrnić , Vori 3, Gojun 1, Metličić 2, Buntić, T. Valčić 2, Čupić 8 (3)

ŠVEDSKA: Sjostrand, Sandstrom; Lundstrom, Andersson 2, Kallman 2, Lennartsson 5 (2), Doder 7, Stenbacken, Arrhenius 1, Larholm 7 (1), Carlen 2, Karlsson,

SEDMERCI: Hrvatska - 4 (3), Švedska - 4 (2)

ISKLJUČENJA: Hrvatska - 8 minuta, Švedska - 10 minuta

Nakon hrvatske rapsodije u dvoboju protiv Španjolske, utakmica protiv Švedske je ponudila daleko veću neizvjesnost. Srećom, ishod je bio identičan, hrvatska reprezentacija je ponovo slavila i prvi dio natjecanja je zaključila sa pet čistih pobjeda. Hrvatska sada seli u Zagreb u drugi krug natjecanja sa četiri boda na kontu i korak je do ulaska u polufinale i borbe za odličja.

Za razliku od trome "furije", švedski rukometaši su igrali brzo, ali što je još važnije iznimo disciplinirano i zrelo, premda u momčadi imaju niz mladih igrača bez većeg iskustva na velikom natjecanjima. Već su prve minute utakmice pokazale kako će to biti posve drugačija priča. Čvrsta i pokretljiva švedska obrana 6-0 pričinjavala nam je dosta problema u napadu.

Niti u obrani nismo briljirali. Počeli smo obranom, 3-2-1, a potom pokušali i sa 6-0. Srećom, niti Šveđani se nisu iskazali. Praktički cijelo prvo poluvrijeme igralo se gol za gol i tijekom prvih 30 minuta bilo je 12 izjednačenja. Hrvatska niti jednog trenutka nije imala više od jednog pogotka viška, dok su Šveđani jednom imali dva pogotka plusa (4:2).

U nastavku utakmice hrvatska vrsta je ponovo krenula obranom 3-2-1, a ključnim se pokazao ulazak Jakova Gojuna koji je donio potrebnu čvrstoću koju nismo imali u prvom dijelu. Vrlo brzo bježimo na plus pet (20:15), a u tim trenucima dva gola smo zabili s igračem manje.

Međutim, Šveđani se nisu predavali i u 44. minuti su stigli na minus dva (22:20). Držali su priključak do deset minuta prije kraja, kada "pakleni" nošeni sjajnom splitskom publikom rade seriju 6:2 i bježe na 29:23 pet minuta prije kraja utakmice i pitanje pobjednika je bilo razriješeno.

 

22.01.2009. 21:59:48
Novi komentar
nužno
nužno