« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
ZAŠTITA CIVILA

Sirijska oporba traži stranu vojnu intervenciju

Sirijski oporbenjaci zatražili su stranu vojnu intervenciju u zemlji kako bi zaštitili civile od represije snaga odanih predsjedniku al-Asadu

Fotografija vijesti
Više o

UN

,

Sirija

,

Bašar al-Asad

,

zaštita civila

Sirijska oporba optužila je predsjednika Bašara al-Asada za prijevaru, tvrdeći da neće poštivati dogovor postignut s Arapskom ligom o puštanju promatrača u zemlju, i zatražila je stranu vojnu intervenciju u Siriji kako bi se zaštitili civili, javlja Hina.

Oporba se oglasila pošto je Sirija potpisala protokol Arapske lige da će dopustiti ulazak promatrača u zemlju koji će nadzirati provedbu sporazuma s Arapskom ligom dogovoren prošli mjesec, koji podrazumijeva povlačenje vojske iz pobunjenih gradova, oslobađanje političkih zatvorenika i početak pregovora s disidentima o reformama.

"Sirijski potpis na sporazum s Arapskom ligom laž je kako bi se kupilo vrijeme i Arapska liga odvratila od obraćanja Vijeću sigurnosti... Taj je sporazum nova prilika sirijskom režimu", kazao je Burhan Galijun iz oporbenog Sirijskoga nacionalnog vijeća. Poručio je da oporba traži da Arapska liga zauzme "oštrije stajalište".

"Tražimo od Arapske lige i UN-a da obrani Sirijce uspostavom izoliranih i sigurnih područja u Siriji", dodao je Galijun. Također je ocijenio da je potrebna uporaba "sile, čak i u ograničenu opsegu" te istaknuo da Sirijci neće svoju sudbinu ostaviti u rukama drugih, uključivo i UN.

Arapska liga je upozorila da će, ne bude li poštivan sporazum, cijelu stvar predati Vijeću sigurnosti UN-a, kao "odskočnoj dasci" za bilo koju širu međunarodnu intervenciju.

19.12.2011. 19:33:32
Novi komentar
nužno
nužno