« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
KRIZA

Sirija i Iran i dalje ruku pod ruku

Sve protusirijske snage su se okupile u Aleppu u borbi protiv vlade i bez sumnje će ih pobijediti sirijske oružane snage

Borbe u Alepu se ne smiruju
Borbe u Alepu se ne smiruju (Arhiva)
Više o

Iran

,

Sirija

,

rat

,

Alep

Sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem je na zajedničkoj konferenciji za novinare s iranskim kolegom Alijem Akbarom Salehijem izjavio da će sirijski pobunjenici u Aleppu "bez sumnje biti pobijeđeni".

"Sve protusirijske snage su se okupile u Aleppu u borbi protiv vlade i bez sumnje će ih pobijediti sirijske oružane snage", rekao je Mualem i dodao da se sirijski narod bori uz vojsku protiv pubunjenika. Vojska od subote ujutro vodi ofenzivu na pobunjenike u Aleppu.

Mualem je optužio Katar, Saudijsku Arabiju, Tursku da sprečavaju završetak sukoba podržavajući pobunjenike kojima dostavljaju oružje.

"Sirija je na meti svjetske urote čiji su agenti zemlje regije", rekao je Mualem i naglasio da su stajališta Irana i Sirije o stanju u Siriji potpuno usuglašena.

Iran, glavni regionalni saveznik režima predsjednika Bashara al-Assada, optužuje zapadne zemlje i neke arapske poput Saudijske Arabije i Katara da politički i vojno podržavaju pobunu.

Arapske i zapadne zemlje su pozvale na Assadov odlazak s vlasti u Siriji gdje je više od 20.000 ljudi poginulo u 16 mjeseci pobune, prema jednoj sirijskoj nevladinoj organizaciji. Zapad i sirijska oporba optužuju Iran da vojno podržava režim u Damasku.

29.07.2012. 17:05:00
Novi komentar
nužno
nužno