objavljeno 31.05.2021. 11:01:00
MLJAC

Sir i vino su prava kombinacija

Kao što znamo, s vremenom tijelo postaje ranjivije i povećava se rizik od raznih oboljenja, uključujući i razvoj demecije

Vino i sir - sjajno!
Vino i sir - sjajno! (Arhiva)

Starenje je, htjeli mi to ili ne, prirodni proces u našem životu koji jednostavno ne možemo zaustaviti, a bogami ni vratiti unatrag

Kao što znamo, s vremenom tijelo postaje ranjivije i povećava se rizik od raznih oboljenja, uključujući i razvoj demecije. No, nije sve izgubljeno jer čini se da ipak možemo pomoći zaštiti mozak.

Rezultati novog istraživanja koje je proučavalo odnos prehrane i razvoja demencije pokazali su zanimljiv učinak sira i vina, piše IFLScience.

Longitudinalna studija proučavala je 1787 Britanaca kroz deset godina. Svaki ispitanik je u razdoblju između 2006. i 2010. godine riješio tzv. fluidni test inteligencije (FIT) koji mjeri vještine učenja i pamćenja te je test ponovljen od 2012. do 2013. i ponovno od 2015. do 2016. godine.

>> Sir je zapravo odlična hrana >>

Uz rješavanje testa, ispitanici su odgovarali na pitanja vezana uz svakodnevnu prehranu.

Analiza je pokazala kako je dnevni unos sira kroz duže vrijeme snažan prediktor boljih rezultata na FIT testu. Pokazalo se da sir pruža značajno veću razinu zaštite protiv kognitivnih deficita koji su rezultat starenja nego bilo koja druga namirnica.

No, to je bilo vidljivo samo kod osoba u čijoj obiteljskoj povijesti nema slučajeva Alzheimerove bolesti.

Slično je s ispijanjem umjerene količine crnog vina na dnevnoj bazi, no zanimljivo, u ovom slučaju su pozitivni učinci snažniji kod osoba koje su u obitelji imali slučaj Alzhimerove bolesti.

>> Gdje se u svijetu najbolje jede? >>

"Ovisno o genetskim faktorima, neki pojedinci su čini se u većoj mjeri zaštićeni od učinka Alzheimera, dok je kod drugih rizik veći. Vjerujem da ispravna prehrana može u potpunosti spriječiti bolest i kognitivno propadanje", poručio je autor istraživanja Brandon Klinedinst.

31.05.2021. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/sir-i-vino-su-prava-kombinacija/132355/