« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
TEST

Sindikati: Šukeru više ne možemo vjerovati

Čelnici sindikata javnih službi kažu da se člankom 262. Zakona o radu kolektivni ugovori faktički ukidaju i dosta im je prevara od strane Vlade

Vilim Ribić sindikati ZOR kolektivni ugovor
Vilim Ribić sindikati ZOR kolektivni ugovor (Milivoj Keber/Cropix)
Više o

sindikati

,

Spomenka Avberšek

,

Ivan Šuker

,

kolektivni ugovor

,

ZOR

,

Vilim Ribić

,

Zakon o radu

,

javne službe

,

Liga naroda

Najavljenom izmjenom članka 262. Zakona o radu (ZOR), kojim se regulira produžena primjena pravnih pravila kolektivnog ugovora nakon njegova isteka ili otkaza, u Hrvatskoj se faktički ukidaju kolektivni ugovori (KU), ustvrdili su čelnici sindikata javnih službi na današnjoj konferenciji za novinare.

Bolje da su ukinuli sindikate, jer za nas su kolektivni ugovori "Biblija radničkih prava", poručili su sindikalci komentirajući jučerašnje pregovore u Banskim dvorima na kojima im je potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker otvoreno rekao da će Vlada izmijeniti čl. 262. ZOR-a i time produljeni rok primjene prava iz KU-a ograničiti na šest mjeseci.

Dosadašnje rješenje osiguravalo je radnicima da uživaju sva prava iz svojih ugovora o radu i KU-a sve do sklapanja novog KU-a, ako nije određen drugačiji rok njegova trajanja.

Budući da su KU-i istekli u mnogim hrvatskim tvrtkama i ustanovama, to znači da bi s danom stupanja na snagu izmjene čl. 262. veliki broj radnika ostao bez dotadašnjih prava, a poslodavci bi mogli donositi pravilnike o radu kakvi njima odgovaraju.

Ovo je pravi test za sindikate, jer ili ćemo uspješno zastupati radnike ili nas neće biti, a radnike će poslodavci pretvoriti u roblje, rekla je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek.

Vlada, osim toga, želi promijeniti i čl. 79. ZOR-a, koji uređuje uskratu suglasnosti radničkog vijeća ili sindikalnog povjerenika na otkaz radniku, čime će poslodavcima omogućiti davanje otkaza "ako ih radnik krivo pogleda", dodala je Avberšek.

To više nije problem 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama, koji s Vladom pregovaraju o regresu, božićnici i daru za djecu, već svakog zaposlenog u Hrvatskoj.

Vlada je sindikatima državnih službi, koji su za razliku od javnih nastavili pregovore, predložila da se odreknu regresa i božićnice pa će im ostaviti dar za djecu, ali pritom nije ni spomenula izmjenu čl. 262. ZOR-a, kao da se ukidanje KU-a neće odnositi i na 60.000 državnih službenika.

Vlast želi posvaditi sindikate, ali neće u tome uspjeti, ustvrdila je Avberšek koja se još jučer, nakon neuspjelih pregovora u Banskim dvorima, založila za organiziranje općeg štrajka u zemlji. No, sindikalni čelnici danas su bili oprezniji u najavi štrajka istaknuvši kako prvo treba procijeniti koliko je takav potez ostvariv.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izjasnio se protiv aktivnosti "koja neće pokazati uvjerljivost sindikata" te najavio da bi odgovore o idućim potezima uskoro trebao dati Svesindikalni sabor na kojem će se okupiti članovi vodstava i glavnih tijela svih hrvatskih sindikalnih središnjica i većih sindikata.

Za Ribića je potpredsjednik Vlade Ivan Šuker glavna prepreka kompromisu i mogućem dogovoru, jer sindikati u njega više nemaju "ni trunke" povjerenja.

Šuker nije osoba kojoj možemo vjerovati, jer nas je puno puta prevario, pa mu ne vjerujemo ni da se nakon izmjene čl. 262. neće dirati kolektivni ugovori, kazao je Vilim Ribić.

Također je prozvao SDP kao stranku koja je "zaboravila na radnike" te istaknuo kako ne vjeruje jučerašnjoj izjavi Milanke Opačić da će SDP podržati sindikate i radnike u vezi izmjena ZOR-a. Pohvalio je zato predsjednika HSLS-a Darinka Kosora zbog inicijative za uvođenje "poreza na bogataše", tj. za stopu poreza na dohodak od 50 posto na plaće iznad 25.000 kuna.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec najavio je da će sindikati javnih službi danas uputiti Vladi zahtjev za pregovorima o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe, budući da postojeći ističe 31. srpnja. Nećemo dopustiti da nam TKU istekne, a Vlada će morati sjesti s nama za stol "milom ili silom", kazao je Mihalinec. (hina/metro-portal)

28.05.2010. 14:27:40
Novi komentar
nužno
nužno