« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
POPIJAČ U PROBLEMIMA

Sindikati nezadovoljni vladinim mjerama oporavka

Mjere su predstavljene javnosti bez prethodnog dijaloga sa socijalnim partnerima, negoduju sindikati

(Igor Sambolec/Cropix)
Više o

sindikat

,

Jadranka Kosor

,

Ozren Matijašević

,

Đuro Popijač

,

program oporavka

Vladin program mjera za oporavak gospodarstva, koji je jučer predstavila premijerka Jadranka Kosor, izazvao je spor između ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Đure Popijača i sindikata koji zamjeraju Vladi da o mjerama ponovno nisu informirani ni konzultirani.

Komentirajući program mjera nakon današnjeg potpisivanja sporazuma o Socijalnom vijeću za sektor tekstila, kože, obuće i gume, predsjednik HUS-a Ozren Matijašević izrazio je u ime sindikata nezadovoljstvo jer su mjere predstavljene javnosti bez prethodnog dijaloga sa socijalnim partnerima.

To u startu onemogućava postizanje društvenog konsenzusa oko utvrđivanja i provedbe mjera, kazao je Matijašević dodavši kako se ne može oteti dojmu da su mjere izašle u javnost samo s ciljem kupovanja vremena ili priprema za izbore.

Takve je ocjene odbacio Popijač ustvrdivši kako predsjednica Vlade ima pravo iznijeti svoj program za oporavak gospodarstva, a nigdje nije rečeno da sindikati neće imati priliku uključiti se u raspravu i davanje prijedloga za korekciju programa.

Nije neuobičajeno da se takav program objavi u bilo kojem trenutku mandata jer on pokazuje da Vlada radi na reformskim zahvatima i ima viziju što treba učiniti do kraja mandata, ali i što trebaju činiti Vlade koje će doći kasnije, kazao je Popijač.

Matijašević je pak napomenuo da su sindikati, unatoč svemu, spremni sjesti za stol jer realni sektor više nema vremena za čekanje, te da sindikati ne mogu biti protiv takvih mjera budući da su većinu toga javno zagovarali.

Predstavnik poslodavaca Bernard Jakelić pozdravio je veliki dio mjera, jer sadrže i dio na kojem je HUP uporno inzistirao, kao što je smanjivanje i ukidanje parafiskalnih nameta.

Dodao je kako su i poslodavci zainteresirani za detaljan razgovor o mjerama i rokovima za njihovu provedbu.(hina/metro-portal)

20.04.2010. 13:31:55
Novi komentar
nužno
nužno