« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
SASTALI SE

Sindikati: Josipović će tražiti da se referendum o ZOR-u održi

Sindikalni čelnici izjavili su da će predsjednik posredovati prema Vladi i Saboru da se volja građana ipak ispuni

Ivo Josipović sastao se sa sindikalnim čelnicima
Ivo Josipović sastao se sa sindikalnim čelnicima (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

sindikati

,

ZOR

,

Zakon o radu

,

Ivo Josipović

,

referendum ZOR

Predsjednik Ivo Josipović posredovat će prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u vezi sindikalnih zahtjeva da se poštuje volja građana koji su podržali organiziranje referenduma o izmjenama Zakona o radu, izjavili su sindikalni čelnici nakon današnjeg sastanka s Josipovićem.

Ključni zahtjevi sindikata su ispunjavanje volje 717.000 građana za održavanjem referenduma na isto ili slično pitanje, te uređivanje svih pitanja kako bi se referendum mogao normalno održati, izjavio je novinarima nakon sastanka koordinator sindikalnih središnjica Vilim Ribić dodavši kako je Josipović prihvatio sindikalne prijedloge jer je zainteresiran za društvenu stabilnost i rješavanje problema u okviru institucija sustava.

"Razgovarali smo o načinu na koji bi se postavilo novo referendumsko pitanje koje ne bi proturječilo odluci Ustavnog suda a istovremeno bi zadovoljilo naše osnovne ciljeve", kazao je Ribić.

"Ako Vlada ne odgovori pozitivno na naše zahtjeve ili na posredovanje Predsjednika mi smo dužni poštovati volju građana i provesti sve one aktivnosti u mjeri i u vremenu koliko to građani sami žele". Sindikati će otvoriti građanima mogućnost da iskažu svoje mišljenje o stanju u zemlji i o njihovom pravu na referendum kao obliku neposredne demokracije, najavio je Ribić.

Na današnjem sastanku razgovaralo se i o Josipovićevu prijedlogu da se u Hrvatskoj uspostave radni sudovi na što su sindikati reagirali vrlo pozitivno pa je sasvim moguće da i to bude sadržaj jednog od referendumskih pitanja u cijelom paketu, dodao je Ribić.

Sastanak je organiziran na zahtjev koordinacije pet sindikalnih središnjica koja traži rješenje za izlazak iz situacije nastale nakon što je, po ocjeni sindikalca, odlukama institucija političkog i pravnog poretka opstruirano pravo hrvatskih građana na referendum. Sličan sastanak sindikati su predložili i premijerki Jadranki Kosor. (hina/metro-portal)

05.11.2010. 11:47:31
Novi komentar
nužno
nužno