« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
INTERES POLITIKE

Sindikati i novinari HRT-a ustali protiv smanjenja pristojbe

Novinari i sindikati zahtijevaju ostavke dvojice ministara - Bože Biškupića i Ivana Šukera

HRT pristojba novinari
HRT pristojba novinari (Boris Kovačev/Cropix)
Više o

rtv pretplata

,

Nikola Kristić

,

Goran Rotim

,

elektromagnetsko zračenje

,

nevidljive cipele

,

Andreia Chaves

,

kukuruz škrob

Smanjenjem pristojbe s 80 na 60 kuna ugrozit će opstojnost nacionalne radiotelevizije kao javnog medija, a sve u korist interesa politike i krupnog kapitala, ustvrdili su danas sindikati i novinarska udruga na HRT-u.

Zbog odluke koja bi proračun HRT-a umanjila za četvrtinu zahitjevaju smjenu dvojice članova vlade - ministara kulture Bože Biškupića, čije je ministarstvo donijelo spornu odluku, ali i ministra financija Ivana Šukera koji gostujući na HTV-u sinoć nije znao reći koliko točno HRT duguje državi. Ministar je, naime, kazao da je dug od 300 do 700 milijuna kuna, a novinari smatraju da su takve izjave neozbiljne.

Novinar Goran Rotim, uvjeren da Vlada zapravo želi na HRT postaviti svoje gospodare, predložio je da se novo čelništvo dočeka u štrajku, no čelnici sindikata novinara kažu da su "još uvijek otvorene sve mogućnosti".

Predsjednik ogranka HND-a Nikola Kristić cijeli je slučaj povezao s izmjenama Zakona o HRT-u koji uvodi mogućnost političke kontrole. No, dodao je da se tijekom niti jedne javne rasprave o tom zakonu nije spominjalo smanjenje pristojbe koje, smatra, ne znači ništa drugo nego ugrožavanje HRT-a u korist "drugih igrača".

"Ako se tome dodaju i informacije o spajanju HRT-a, Hine i lista Vjesnik sve podsjeća na jeftinu prodaju državnih dobara", kazala je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske na HRT-u Sanja Šegedin Miriovsky.

Pomoćnica glavnog ravnatelja HRT-a Marija Nemčić istaknula je kako je sve što od Vlade traže poštivanje "Amsterdamskog protokola" koji propisuje da vlasti javnim televizijama trebaju osigurati uređivačku i financijsku neovisnost.

"Znamo da premijerka Kosor kao naša bivša zaposlenica ima poseban senzibilitet za HRT, ali mislim da bi za sve nas bilo puno bolje da je prije radila u HEP-u i da je za četvrtinu pala cijena struje", kazala je Nemčić.

Na HRT-u su uvjereni da će u konačnici najveću cijenu platiti građani jer će "populistička odluka o uštedi" donijeti puno manju korist nego što imaju od HRT-a kao kvalitetnog javnog servisa. Smanjenje pretplate, kako kažu, uništit će ne samo zaposlenike HRT-a nego i neovisne producente, filmaše, ZAMP te Fond za pluralizam medija koji u najvećoj mjeri žive od novca javne radiotelevizije.

Na vladin prijedlog o smanjenju rtv pristojbe reagiralo je i više udruga koje se protive njezinu sniženju s 80 na 60 kuna, smatrajući kako će manji prihodi ugroziti opstanak i poslovanje Hrvatske radiotelevizije. Među njima su Hrvatska udruga producenata, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatska stranka umirovljenika. (hina/metro-portal)

11.06.2010. 16:54:48
Novi komentar
nužno
nužno