« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
TEŠKOĆE PRITISLE

Sindikat ribara prijeti blokadom luka

Vodstvo strukovnog Sindikata ribara Hrvatske danas je najavilo kako će zatražiti žuran sastanak s ministrom Petrom Čobankovićem

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Šebelić/Cropix)
Više o

Petar Čobanković

,

blokada luka

,

Chris Rock

Nezadovoljstvo među ribarima jako je veliko i ne bude li razumijevanja i u roku od 15-ak dana ne budu sazvani ti sastanci, bit ćemo prisiljeni na prosvjede i mirne blokade luka, izjavio je danas na konferenciji za novinare u splitskoj ribarnici predsjednik strukovnog Sindikata ribara Hrvatske Petar Baranović.

Po njegovim riječima zbog ukidanja ZERP-a (zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa) i poskupljenja plavog dizela ulov ribe u 2010. najmanji je u zadnjih 20 godina. Zbog cijene goriva, koja je nešto je manja od pet kuna, te smanjenih prihoda zbog vrlo slaba ulova troškovi poslovanja su za ribare neodrživi, upozorio je Baranović.

Pozdravio je nedavnu vladinu najavu da će se od 1. srpnja plavi dizel ribarima i poljoprivrednicima zbog nadzora potrošnje prodavati isključivo uz predočene kartice, ali je izrazio i zabrinutost zbog zamisli o uvođenju naplate pune cijene goriva koju bi ribari platili, a onda čekali na povrat razlike u cijeni.

"To nam je neprihvatljivo jer se plavi dizel više ne bi bojio i obilježavao, pa tek to otavra put za pravu pronevjeru i onemogućuje učinkovit nadzor tko je potrošač, a tko nije", ustvrdio je Baranović. Ocijenio je neprihvatljivim što se u zadnje vrijeme bez znanja ribara donose podzakonski akti i pravilnici o ribolovu i to se, kako je kazao, opravdava zahtjevom u predpristupnim pregovorima o poglavlju 13 s Europskom unijom.

Po Baranovićevim riječima zbog odgovornosti prema nekoliko tisuća ribarskih obitelji u Istri, Dalmaciji i Hrvatskom primorju glavni hrvatski pregovarač s EU-om Vladimir Drobnjak i Nacionalni odbor za praćenje pregovora trebaju prihvatiti zahtjev da u pregovorima o poglavlju 13 u Bruxellesu sudjeluju i predstavnici hrvatskih ribara.

"Pregovarački proces koji nije transparentan i koji nama nije dostupan ne možemo smatrati kvalitetnim", naglasio je Baranović. (hina/metro-portal)

07.06.2010. 15:43:41
Novi komentar
nužno
nužno