« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
REKORDNO ZAOSTAJANJE

Sindikat Preporod: Plaće nastavnika nikad nisu bile manje

VIDEO - Željko Stipić upozorava da će mnogi nastavnici u novoj školskoj godini raditi za plaće koje nikad nisu bile manje, a u težim uvjetima

sindikat preporod željko stipić
sindikat preporod željko stipić (Vedran Đulić/Cropix/Infopunkt)
Više o

sindikat Preporod

,

prosječna plaća

,

Željko Stipić

,

učitelji

,

nastavnici

,

profesori

Nova školska godina za učitelje i nastavnike neće početi u sjajnom ozračju jer njihove plaće rekordno zaostaju za prosječnim plaćama u državi, ali i za plaćama u drugim javnim službama, upozoreno je na konferenciji za novinare Hrvatskog sindikata zaposlenika u školstvu Preporod.

Podaci Državnog zavoda za statistiku za lipanj pokazuju da prosječna plaća u obrazovanju, koja iznosi 5.309 kuna, zaostaje za 106 kuna za prosječnom plaćom u državi, istaknuo je predsjednik sindikata Željko Stipić.

Još je gore stanje po pojedinim segmentima - prosječna plaća u srednjem školstvu od 5.213 kuna niža je za 202 kune od prosjeka u državi, a u osnovnom školstvu plaća od 4.830 kuna zaostaje čak 585 kuna za državnim prosjekom. U istom je mjesecu prosječna plaća u osnovnom obrazovanju zaostajala za 1.334 kune za plaćom u javnoj upravi i obrani, a čak 1.432 kune za prosjekom u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi.

S obzirom na tako sramotno nizak prosjek plaća u djelatnosti u kojoj čak 80 posto zaposlenih ima višu ili visoku stručnu spremu, pitam zagovornike smanjenja plaća u javnim službama što bi se još moglo rezati ljudima koji primaju 4.830 kuna, kaže Stipić. Pritom napominje da se u godinu dana zaostajanje učiteljskih plaća povećalo za 200 kuna.

Sumornom raspoloženju zaposlenih u prosvjeti doprinijet će i promjene pravilnika o normi rada i broju učenika, koje su prosvjetne vlasti "potiho" napravile tijekom ljeta, upozorava Stipić, jer su njima uvedena restriktivnija rješenja koja će natjerati mnoge nastavnike da više rade, i to s povećanim brojem učenika. U novoj školskoj godini tisuće nastavnika radit će više, u težim uvjetima, a za plaće koje nikada nisu bile manje, tvrdi Stipić. (hina/metro-portal)

02.09.2010. 14:35:00
Novi komentar
nužno
nužno