« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Sindikat optužuje zaštitarsku tvrtku

Prijeti se prosvjedom zbog odbijanja kolektivnih pregovora

Jadranko Vehar
Jadranko Vehar (Dragan Matić/CROPIX)
Više o

sindikat

,

kolektivni ugovor

,

Jadranko Vehar

,

Republički sindikat radnika Hrvatske

,

Arsenal-Ivezić

,

zaštitarske tvrtke

Predsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske Jadranko Vehar optužio je danas zaštitarsku tvrtku Arsenal-Ivezić da ne želi započeti kolektivne pregovore na razini tvrtke i zaprijetio prosvjednim aktivnostima.

Ilija Ivezić, koji je vlasnik tvrtke Arsenal-Ivezić i ujedno predsjednik Udruge zaštitarske djelatnosti HUP-a, ne želi početi kolektivne pregovore na razini tvrtke, a ako uskoro ne pokaže dobru volju za 15 dana pokrenut ćemo prosvjede, dok bijeli štrajk u tvrtki i dalje traje, rekao je Vehar na konferenciji za novinare.

Vehar je ustvrdio da pregovori o "kućnim" Kolektivnim ugovorima (KU) već traju u tvrtkama Sokol-Marić, Ipon security, Zvonimir-Security i AKD Zaštita, a uskoro će započeti i s tvrtkama Adriatic Security, Protect i Zagreb Zaštita.

KU za zaštitarsku djelatnost na nacionalnoj razini trebao bi biti potpisan do kraja rujna, a njime se djelatnicima u zaštitarskoj djelatnosti po prvi puta jamče minimalne plaće, božićnica i regres do iznosa 1200 kuna, te uređuje cijena satnice.

Vehar se slaže s potpisivanjem Granskog KU-a ali je najavio da će sindikat već nakon šest mjeseci tražiti nove pregovore o satnici zaštitara. Inzistirat ćemo na pregovorima sve dok se plaće i materijalna prava ne povećaju barem za 40 posto, kaže Vehar.

KU će se zaključiti na dvije godine, a osim predstavnika Udruge zaštitarske djelatnosti HUP-a i Republičkog sindikata radnika Hrvatske potpisat će ga predstavnici Samostalnog sindikata Hrvatske, Sindikata hrvatskih zaštitara i čuvara te Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima.

Ilija Ivezić opovrgava da su njegovi radnici u bijelom štrajku te ističe da će kolektivni pregovori po pojedinim tvrtkama, pa tako i u Arsenal-Iveziću, početi nakon što bude potpisan Granski KU za zaštitarsku djelatnost. (HINA)

22.09.2008. 19:15:41
Novi komentar
nužno
nužno