« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci

Siguran tinejdžerski seks?

Provedeno međunarodno istraživanje o seksualnom ponašanju adolescenata u 24 zemlje

MEĐU petnaestogodišnjacima tek je ‘znatna manjina' imala spolni odnos, otkriva studija provedena među 33.943 adolescenata iz 24 zemlje Sjeverne Amerike i Europe, uključujući i Hrvatsku. Istraživanje ukazuje na razlike u seksualnom ponašanju mladih od zemlje do zemlje, prvenstveno u primjeni kontracepcije.

Prezervativi najpopularniji

- U skupini seksualno aktivnih 15-godišnjaka njih 13,2 posto imalo je seksualni odnos bez zaštite, ali dobra je vijest što je 82 posto njih postupalo odgovorno i primijenilo kontracepciju. Sebe i partnera štitili su od trudnoće primjerenim kontracepcijskim sredstvom, prezervativom i pilulom - kaže dr. Emmanuelle Godeau s Medicinskog fakulteta u Toulouseu u Francuskoj i dodaje kako rezultati pokazuju da bi se tinejdžeri mogli bolje i odgovornije seksualno ponašati.

Istraživanje je ukazalo na znatne razlike od države do države u dobi stupanja u prvi spolni odnos i u mjerama zaštite, pa je tako u Hrvatskoj 14,1 posto 15-godišnjaka imalo seksualni odnos, dok je ta brojka najveća u Velikoj Britaniji, gdje ih je 37,6 posto. Prezervativi su najpopularnije sredstvo kontracepcije, ali i njihova uporaba varira od zemlje do zemlje pa ih koristi 53 posto adolescenata u Švedskoj, a 89 posto u Grčkoj. Kontracepcijske tablete drugo su najčešće rabljeno sredstvo zaštite od trudnoće, no i tu je praksa različita među državama pa u Hrvatskoj i Grčkoj kontracepcijsku pilulu uzima tek 3 posto tinejdžerica, a u flamanskoj Belgiji i Nizozemskoj 48 posto.

Dostupnost kontracepcije

Dvostrukoj zaštiti, hormonskom pilulom i prezervativom, pribjegava u Hrvatskoj 2,6 posto mladih, a u Kanadi 28,8 posto. Istražitelji ističu da se kontracepcijska pilula najviše koristi u sjevernoj i zapadnoj Europi, a da ‘nijedna država središnje ili istočne Europe, s izuzetkom Makedonije, nema visok postotak dobro zaštićenih adolescenata'.

Dr. John Santelli i koautori studije s njujorškog sveučilišta Columbia u pratećem članku pišu da je primjena kontracepcije među mlađim adolescentima visoka, a stopa trudnoća niska u zemljama kakva je primjerice Nizozemska. U toj zemlji ‘je prihvatljiva tinejdžerska kontracepcija i adolescentima se omogućuje pristup kontracepciji i seksualno obrazovanje', pišu autori i dodaju: ‘Takvi primjeri dovode u pitanje vjerovanje da tinejdžerska seksualna aktivnost uvijek ima ozbiljne kratkoročne ili dugoročne posljedice po zdravlje'.

 


Piše: HINA
11.01.2008. 17:54:00
Novi komentar
nužno
nužno