« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NOVO DESETLJEĆE

Shopping budućnosti - pametne košarice i digitalni asistenti u trgovini

Klasična kupnja u trgovinama neće nestati zbog interneta, ali će se više oslanjati na napredne tehnologije

Shopping
Shopping (Free Digital Photos)
Više o

šoping

,

shopping

,

umjetna inteligencija

,

budućnost

Košarice za kupnju u trgovini imat će vlastiti navigacijski sustav koji će potrošačima sugerirati gdje mogu pronaći proizvode koji mu trebaju. Istovremeno, aplikacija na mobitelu podsjećat će na proizvode koji se nalaze na popisu za kupnju, dok će svaki kupac putem uređaja s MultiTouch tehnologijom moći provjeriti stanje zaliha naizgled rasprodanih namirnica.

Uređaji će ujedno otkrivati najbrži put do određenog proizvoda kako bi se izbjeglo dugotrajno traženje, a već se testiraju u trgovini budućnosti u njemačkom St. Wendelu. Trgovina ima 500 kvadratnih metara i potrošačima olakšava kupnju naprednim tehnologijama. Tehnologije razvija poduzeće "Innovative Retail Laboratory" u suradnji s njemačkim Istraživačkim centrom za umjetnu inteligenciju i robnom kućom Globus SB Holding u St. Wendelu.

U trgovini se razvijaju i testiraju prototipovi novih tehnologija, a neki od njih su se već počeli koristiti u svakodnevnom životu , poput uređaja za traženje proizvoda i e-popisa za kupnju "feedMy Folks". Očekuje se da će se narednih godina popis povezati s košaricom u trgovini na kojoj će se nalaziti posebni ekrani kompatibilni s mobitelima.

Ekrani na košaricama kompatibilni s mobitelima

Navigacijski sustav ugrađen u samu košaricu potrošačima će pritom strelicama pokazivati gdje se određeni proizvod nalazi. Po uspješno obavljenoj potrazi, brisat će odgovarajuće proizvode s popisa za kupnju. Takav sustav već postoji i očekuje se da će se na tržištu pojaviti kroz par godina. IRL najavljuje da bi mogao biti posebno koristan dijabetičarima i alergičarima kako bi lakše pronašli namirnice s ili bez nekog sastojka.

Ekrani uz regale prikazivat će dodatne informacije o proizvodu, poput podataka o zemlji porijekla, transportu, hranjivim vrijednostima i slično. To je posebno zanimljivo za ljubitelje vina kojima će digitalni somelijer pomoći u odabiru pravog vina za određenu vrstu jela i olakšati odabir između dvije naizgled slične boce.

Cijeli sustav bazira se na bežičnoj vezi između košarica i interneta te RFID čipovima na proizvodima (Radio Frequency Identification). Kritičari tvrde da će dodatno otuđiti ljude i smanjiti broj stvarnih socijalnih kontakata.

30.01.2011. 10:10:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    30.01.2011. 10:55
    nek radije izmisle nesto kako zaraditi vise ili kupovati jeftinije. sta ce nam navigacija u ducanu, pa nismo idioti.
Novi komentar
nužno
nužno