« Metro World News
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci

Sheryl Crow: Ne želim svog sina odgajati među paparazzima

Zvijezda country rocka pobijedila tešku bolest i objavila povratnički album ‘Detours’

Fotografija vijesti
Više o

Sheryl Crow

Hoće li netko odnijeti ovo odavde?!’, povikala je Sheryl Crow dok je uzimala još jedan slasni talijanski kolač. ‘Sitni su, tako da ih moraš neprestalno trpati u usta’, uz smijeh je prigovarala pjevačica, kojoj bi nešto dodatnih kalorija itekako dobro došlo. Sheryl je boravila u Milanu za vrijeme Fashion Weeka, kako bi promovirala svoj povratnički album ‘Detours’. Njezina diskografska pauza, za vrijeme koje se borila s rakom dojke, nasrtljivim paparazzima i ljubavnim neuspjesima, prekinuta je nedavno novim studijskim albumom koji je posvetila svom devetomjesečnom usvojenom sinu Wayneu.

• ‘Detours’ je vrlo prikladan naziv za album s obzirom na sve nedaće koje ste proživljavali proteklih godina...

- Poveznicu između imena albuma i onoga što mi se događalo uvidjela sam tek pošto je ploča bila dovršena. Kad sam počela snimati nove pjesme, nisam točno znala kojim putem ići, nisam imala niti jasno izrađene glazbene ideje. Album je ispao kao svojevrsno putovanje unatrag, tijekom kojeg sam naučila puno o sebi. Shvatila sam kako se boriti s vlastitim strahovima, tugom i razočaranjima. Na ovom albumu je puno nade, a mislim i da će mnogi osjetiti kako se ta poruka odnosi i na Sjedinjene Države, koje se nalaze u izbornoj godini.

• Na albumu se osjeća i duh revolucionarnih šezdesetih. Primjerice, pjesma ‘Gasoline’ ima nekih ‘dylanovskih’ elemenata temeljenih na folk glazbi.

- Folk je nastao iz potrebe za protestom, ali je to također glazba kojom se pripovijedalo, objašnjavalo povijesne nedoumice. S tim se mogu poistovjetiti, iako nisam imala namjeru napraviti folk ploču. Ipak, nisam se htjela ograničavati, nove pjesme pozivaju se na Dylana koliko i na stare bluzere.

MICHAEL JACKSON JE GENIJALACOve godine slavi se 25 godine ‘Thrillera’. Kakvo mišljenje imate o Michaelu Jacksonu, s kojim ste prije dvadesetak godina bili na turneji?
- Mislim da je on jedan od najvećih američkih umjetnika. Ja sam na njegovoj turneji pjevala iza pozornice, ‘dublirala’ sam njegov glas, i to razdoblje nikad neću zaboraviti. Gledati ga kako izvodi plesne korake koje nitko prije njega nije izveo, nezaboravno je iskustvo. Unatoč cirkusu koji se stvorio oko njega, mislim da će ga ljudi pamtiti po njegovoj originalnosti. Kreirati nešto što nikad nitko prije nije vidio, to je najbliže genijalnosti što se možete približiti. O njegovoj umjetnosti mogu reći samo najpozitivnije stvari. 

• Koliko vas je majčinstvo promijenilo?

- Činjenica da sam postala majka učinila me neustrašivom, a pri snimanju novog albuma nagnala me da više otvorim svoje srce. Wayne i ja živimo da jednoj farmi usred ničega i pronašli smo svoj mali raj gdje se osjećam slobodnom izražavati kroz stihove sve svoje osjećaje.

• Znači, ne mislite se vraćati u Los Angeles?

- Obožavam Los Angeles, živjela sam ondje dvadeset godina. Ali, mislim da danas tamo više ne bih mogla živjeti, pogotovo otkad su paparazzi postali nasilni poput lovaca na glave. Ne mogu više zamisliti da idem na ručak, a netko me stalno prati. Ne želim odgajati dijete u takvom okruženju.

• Koliko vam je glazba pomogla u borbi protiv raka?

- Slušala sam često klasiku, ali nisam htjela glazbom skrenuti misli od bolesti. Htjela sam biti i tužna i bijesna, jer se takve snažne emocije mogu pobijediti samo na taj način. Treba proći kroz sve faze i nadići ih. Nisam htjela niti pisati pjesme, odlučila sam da se vraćam skladanju tek kad sve bude gotovo.

• Smatrate li da pozitivno utječete na žene? Primjerice, kada je Kylie Minogue obznanila da boluje od raka, na tisuće Australki otišlo je na mamografiju.

- U početku nisam htjela javno govoriti o tome. Zvali su me u sve poznate i nepoznate televizijske emisije, Oprah Winfrey je bila među upornijima. Međutim, ja sam samo dala kratku izjavu za javnost i povukla se u svoju privatnost. No, poruke podrške koje sam dobivala od raznih nepoznatih žena, nagnale su me da shvatim kako ipak imam nekakvu društvenu odgovornost. Tako da sad ne propuštam priliku da ukažem svim djevojkama na nužnost prevencije.

• Sad kad se sve sretno završilo, jeste li uzbuđeni što je pred vama nova svjetska turneja?

- Jesam. Mogućnost da sviram ljudima nove pjesme u meni je probudila doista oslobađajući osjećaj. Također, odlučila sam da na ovoj turneji neću svirati bas-gitaru, tako da između mene i publike sada nema nikakvih prepreka.

• Koliko se scena promijenila od vremena kad ste vi počeli karijeru? Što mislite o današnjim mladim pjevačkim zvijezdama?

- Scena je danas postavljena na potpuno drugačijim temeljima. Svaka mlada djevojka može u studiju ‘gimnasticirati’ glasom, tako da više ne mogu razaznati tko ima talenta, a tko ne. Međutim, vrijeme uvijek pokaže tko zaslužuje karijeru, a tko se pod reflektorima zadržao pet minuta. Što se mene tiče, danas je na svijetu previše slavnih i previše tabloida koji stvaraju umjetne zvijezde. Glazba se komercijalizirala i uspjeh vrlo malim dijelom ovisi o talentu. Ali, mislim da ta situacija neće dugo trajati.                                     

• Koje vas stvari trenutačno inspiriraju?

- Otkad živim na farmi,  svakodnevno sam povezana s Bogom i prirodom. Ustajem rano ujutro, šećem  poljima, jašem svog konja, družim se sa sinom... Ne postoji ništa ljepše i inspirativnije od toga!


Preveo i prilagodio: Marko Podrug

Piše: Pipe: Talia Soghomonian, Metro Pariz
06.03.2008. 02:10:05
Novi komentar
nužno
nužno