« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
KNJIŽEVNA AVANTURA

Šešelj na suđenju zbog nepoštivanja suda

Četničkom vojvodi za otkrivanje imena zaštićenih svjedoka prijeti do sedam godina zatvora i 100.000 eura kazne.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

ratni zločin

,

Vojislav Šešelj

,

ICTY

,

nepoštivanje suda

,

zaštićeni svjedoci

Srbijanski ultranacionalistički vođa Vojislav Šešelj, kojemu se pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) sudi za ratne zločine, odgovarao je u petak u odvojenu postupku za nepoštivanje suda zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka.

"Svaka osoba prosječne inteligencije može otkriti tko su svjedoci" koji se spominju na suđenju za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, izjavio je u petak u sudnici tužitelj Bruce MacFarlane.

Šešelju (54), koji iz svoje zatvorske ćelije u Den Haagu nastavlja voditi Srpsku radikalnu stranku, optužen je da je u svojoj knjizi otkrio podatke o svjedocima te izvatke pisanog iskaza jednoga od njih. ICTY je zabranio objavu tih dokumenata.

Šešelj, koji se na prijašnjem saslušanju izjasnio da se ne osjeća krivim za nepoštivanje suda, u petak je priznao da je autor knjige pri čemu je ustvrdio da je njezinom objavom želio "razotkriti urotu".

Taj haaški optuženik, koji je na početku suđenja u studenome 2006. štrajkao glađu 28 dana kako bi izborio pravo da se brani sam u čemu je i uspio, u petak je odbio ustati pri ulasku sudaca u sudnicu, a u nekoliko navrata mahao je u sudnici svojom knjigom od 1.200 stranica.

Suđenje Šešelju za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993., uključivo i strijeljanje oko 200 zarobljenih Hrvata na Ovčari, obustavljeno je na zahtjev tužiteljstva zabrinuta za sigurnost svjedoka kojemu su prijetili Šešeljevi suradnici.

Tužiteljstvo je protiv Šešelja izvelo 71 svjedoka i pri kraju je svog dijela dokaznog postupka, a trebala je slijediti njegova obrana.

Šešelj je prvi haaški optuženik za ratne zločine kojemu se sudi i zbog nepoštivanja suda, za što je propisana zatvorska kazna do sedam godina, novčana do 100.000 eura ili obje. (hina/metro-portal)

29.05.2009. 22:23:57
Novi komentar
nužno
nužno