« Televizija
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
DISCOVERY

Šerpa na Discovery Channelu

Šerpa - film o tragediji koja je promijenila pohode na Everest ipretpremijera za istaknute hrvatske penjače

Branko Šeparović, Iris Bostjančić i Darko Berljak
Branko Šeparović, Iris Bostjančić i Darko Berljak (Discovery Channel)
Više o

Discovery Channel

,

film Šerpa

Discovery Channel u nedjelju 24. travnja u 22:00 sata prikazuje dokumentarni film Šerpa,  potresnu priču o tome kako se zajednica šerpa na Mount Everestu ujedi­nila u tuzi i bijesu nakon smrtonosne lavine koja je 18. travnja 2014. godine usmr­tila 16 njihovih kolega.

Kroz svjedočanstva samih šerpa, njihovih obitelji te penja­ča koji su se pripremali za odlazak na vrh u trenutku kada se dogodila katastrofa, film prati trenutak tragedije te ustrajnost koju šerpe i njihove obitelji pokazuju dok razmišljaju o budućnosti uspona na Everest, kao i o pitanju postoji li nešto što bi opravdalo opasnosti kojima se izlažu.

Nesreća je dovela do temeljitog propitivanja cijele industrije penjanja koja prati uspone na Everest, a za brojne šerpe i njihove obitelji predstavljala je i prekretnicu u razmišljanjima hoće li nastaviti raditi na pla­nini.

Pretpremijera za hrvatske osvajače najviših svjetskih vrhova

U Zagrebu je sinoć, na drugu obljetnicu tragedije kojoj je posvećen film Šerpa, u suradnji s Hrvatskim planinarskim savezom održana pretpremijerna projekcija za članove saveza.

Projekciji su između ostalih prisustvovali gospodin Darko Berljak koji je 35 putovao u nepalsku Himalaju, vodio tamo 17 ekspedicija, od kojih 11 na vrhove više od 8000 metara. Gospodin Branko Šeparović, koji se u sklopu prve hrvatske himalajske ekspedicije uspeo na Cho Oyu (8201 m) s tibetske strane bez kisika i sišao na skijama.

Film je pratila i Iris Bostjančić, članica hrvatske ženske ekspedicije koja se 2009. popela na Everest (sa sestrom Darijom).

Film su doživjeli vrlo emotivno, jer dokumentira stvarno stanje stvari na Planini, a u njemu se pojavljuju i šerpe s kojima su imali prilike surađivati tijekom svojih ekspedicija.

19.04.2016. 12:19:00
Novi komentar
nužno
nužno