« Sport
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Senzacionalna pobjeda Buttona

Prvi puta u pedeset godina debitantska momčad osvojila prva dva mjesta, Hamilton na kraju ipak treći

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Formula 1

,

Ross Brawn

,

Brawn GP

,

Jenson Button

,

Formula 1 Australija

Britanski vozač Jenson Button (Brawn-Mercedes) pobijedio je u današnjoj utrci za VN Australije, prvoj utrci nove sezone Formule 1. Drugo mjesto pripalo je njegovom močadskom kolegi Brazilcu Rubensu Barrichellu, a treći je bio Talijan Jarno Trulli (Toyota).

Aktualni svjetski prvak Britanac Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), koji je startao sa 18. mjesta, na kraju je završio na četvrtoj poziciji.

U zanimljivoj utrci punoj pretjecanja, izletanja i vraćanja na stazu najbolje se snašla momčad koja je iznenadila već s pole-positionom za pomalo zaboravljenog Buttona. Prije desetak dana nije se znalo hoće li bivša Hondina momčad uopće postojati, da bi glavni dizajner Ross Brawn uspio pronaći sponzore i preuzeti momčad s najosporavanijim (Button) i najstarijim (Barrichello) vozačem u oktanskom cirkusu.

No, već su treninzi pokazali da je Brawn napravio sjajan posao s bolidom, a Button i Barrichello vratili su povjerenje sponzora uvjerljivom dvostrukom pobjedom na otvaranju sezone. Najsretniji je svakako Sir Richard Branson, gazda Virgina i jedan od najlukavijih ulagača na svijetu, koji je ponovno pokazao da njegovom nosu za dobar posao gotovo da nema premca.

REZULTATI:

1. Jenson Button (VBR/Brawn-Mercedes) 1:34:15.784

2. Rubens Barrichello (BRA/Brawn-Mercedes) +0.807

3. Jarno Trulli (ITA/Toyota) 1.604 (kažnjen, prebačen na 12. mjesto)

4. Lewis Hamilton (VBR/McLaren-Mercedes) 2.914 (treći nakon odluke FIA-e)

5. Timo Glock (Nje/Toyota) 4.435

6. Fernando Alonso (Špa/Renault) 4.879

7. Nico Rosberg (Nje/Williams) 5.722

8. Sebastien Buemi (Švi/Toro Rosso) 6.004

9. Sebastien Bourdais (FRA/Toro Rosso) 6.298

10. Adrian Sutil (Nje/Force India) 6.335

11. Nick Heidfeld (Nje/BMW-Sauber) 7.085

12. Giancarlo Fisichella (ITA/Force Indiai) 7.374

13. Mark Webber (AUS/Red Bull) 1 krug

14. Sebastian Vettel (Nje/Red Bull) 2 kruga

15. Robert Kubica (POLJ/BMW-Sauber) 3 kruga

16. Kimi Raikkonen (FIN/Ferrari) 3 kruga

 

Preokreti i iznenađenja na uvodu sezone

MELBOURNE, 29. ožujka 2009. (Hina/Reuters/DPA) - Britanski vozač Jenson Button (Brawn-Mercedes) pobijedio je u današnjoj utrci za VN Australije, prvoj utrci nove sezone "formule 1".

"Ne moram vas podsjećati što se o meni pisalo protekle sezone. Ovo je doista nevjerojatno, donedavno nisam znao da li ću uopće imati posla, a sada slavim pobjedu na otvorenju sezone. To nije bila moja najbolja utrka u životu, ali ipak mi je donijela pobjedu. Ovo je pobjeda čitave momčadi, a meni je do toga posebno stalo. Moram napomenuti da je vlasnik ekipe Ross Brawn posljednjih 15 minuta utrke ostao bez riječi, a ne znam da li se netko može sjetiti kada je 'veliki medo' bio bez riječi", izjavio je Button, kojemu je ovo druga pobjeda u karijeri nakon slavlja na VN Mađarske 2006.

Drugo mjesto pripalo je njegovom močadskom kolegi Brazilcu Rubensu Barrichellu.

"Tijekom utrke mijenjao sam raspoloženja, ali na kraju sam presretan rezultatom. Iznenadila me izdržljivost bolida. Nakon lošeg starta, te nakon što sam doživio udarce u prednji i stražnji dio bolida, nisam ni mogao sanjati da ću biti na postolju. No, bolid je sve to izdržao i evo me na drugom mjestu", rekao je Barrichello.

Treći je ciljem prošao Talijan Jarno Trulli (Toyota), ali je on kasnije kažnjen sa 25 sekundi budući da je pretekao Lewisa Hamiltona dok je na pisti bio sigurnosni automobil.

Tako se aktualni svjetski prvak Britanac Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), koji je startao sa 18. mjesta, popeo sa četvrte na treću poziciju, dok je Trulli završio na 12. mjestu.

"Da mi je netko prije utrke ponudio treće mjesto, prihvatio bih bez razmišljanja. Momčad je napravila fantastičan posao i presretan sam zbog ovog rezultata", kazao je Hamilton.

Ključna stvar za konačni rasplet dogodila se tri kruga prije kraja utrke, kada je Button bio vodeći, a iza njega su bili Sebastian Vettel (Red Bull) i Robert Kubica (BMW-Sauber). Kubica je pokušao preteći Vettela, no došlo je "bliskog susreta" dvaju bolida i za obojicu je to praktično bio kraj. Vettel je u komunikaciji sa svojom momčadi putem radija priznao da je to bila njegova greška: "Ja sam idiot, trebao sam ga pustiti. Jako mi je žao".

Zbog ovog incidenta momčad Red Bulla je kažnjena sa 50 tisuća dolara, a Vettel će na sljedećoj utrci (VN Malezije, 5. travnja) biti kažnjen sa 10 mjesta slabijom startnom pozicijom.

Nakon ovog sudara na pistu je izašao sigurnosni automobil, koji do kraja utrke bio na stazi. (hina/metro-portal)

29.03.2009. 11:58:38
Novi komentar
nužno
nužno