« Svijet
objavljeno prije 9 mjeseci i 19 dana
OPA :)

Senat počinje suđenje Trumpu

Nakon što je sa 56 glasova za i 44 protiv potvrdio da je suđenje Donaldu Trumpu u skladu s ustavom, američki Senat u srijedu će u podne po lokalnom vremenu započeti suđenje bivšem američkom predsjedniku

Što će biti?
Što će biti? (Arhiva)
Više o

Donald Trump

,

suđenje

,

američki Senat

 

Nakon što je sa 56 glasova za i 44 protiv potvrdio da je suđenje Donaldu Trumpu u skladu s ustavom, američki Senat u srijedu će u podne po lokalnom vremenu započeti suđenje bivšem američkom predsjedniku za poticanje pobune odnosno smrtonosni siječanjski napad na zgradu američkog Kongresa.

Obje strane imaju na raspolaganju po 16 sati za iznošenje argumenata pred Senatom koji funkcionira kao sud. Trump je odbio dobrovoljno se pojaviti pred Senatom.

Očekuje se da će iznošenje argumenata trajati do kraja tjedna, a nakon toga senatori će moći postavljati pitanje objema stranama.

Glasanje Senata o samom opozivu moglo bi uslijediti već u ponedjeljak, ovisno o tome hoće li se zvati svjedoci ili ne.

Za potvrdu ustavnosti postupka u utorak je bila dovoljna natpolovična većina glasova, a glasovanje je pokazalo da demokrati zasada nemaju potrebnu dvotrećinsku većinu za sam opoziv koji bi onemogućio Trumpa u obavljanju javnih dužnosti u budućnosti.

Demokratima se u tom glasovanju priklonilo šest republikanaca, a za opoziv potrebno im je 17 glasova republikanaca u Senatu u kojemu je po 50 demokrata i republikanaca.

Trumpovi odvjetnici u utorak su tvrdili da se američkom predsjedniku činjenicom da je  20. siječnja završetkom mandata napustio Bijelu kuću, ne može suditi pred Senatom jer je privatna osoba.

Njegov odvjetnički tim u utorak su kritizirala oba politička bloka u Senatu zbog nejasnih argumenata koje je iznio bivše odvjetnik Pennsylvanije Bruce Castor.

Američki mediji prenose da je zbog zbunjuće prezentacije argumenata Trump, koji je pratio postupak iz svoje nove rezidencije u Floridi, bio bijesan na svoj tim.

Drugi Trumpov odvjetnik  David Schoen, koji je bio fokusiran u izlaganju, optužio je demokrate za "neutaživu žeđ za opozivima". Trump je jedini američki predsjednik protiv kojeg se dva puta vodio postupak opoziva i treći američki predsjednik podvrgnut tom postupku.

Demokratski zastupnici koji su bili u ulozi tužitelja u utorak su započeli postupak videom u kojemu su bile kombinirane snimke nasilnog upada Trumpovih pristaša u zgradu Kapitola i Trumpova govora koji je prethodio tomu i u kojem ih je pozvao da se "pakleno bore" kako bi spriječili gubitak izbora koji je pretrpio 3. studenoga prošle godine na predsjedničkim izborima.

U nasilju je ukupno pet osoba izgubilo život, a rulja je natjerala zastupnike, koji su se okupili da potvrde izbornu pobjedu Joea Bidena, u bijeg u potrazi za spasom.

Trump je dva mjeseca neprestano ponavljao neutemeljene tvrdnje da mu je izborna pobjeda ukradena.

"Ako se ovdje ne radi o djelu za opoziv onda tako nešto ne postoji", kazao je senatorima demokratski zastupnik Jamie Raskin, koji je emotivnim obraćanjem predvodio tim od devet članova Zastupničkog doma koji služe kao tužitelji.

On se prisjetio kako su članovi njegove obitelji koje je pozvao da nazoče potvrdi Bidenove pobjede u Kongresu strahovalo za goli život kad su u zgradu upali nasilni Trumpovi pristaše. "Mislili su da će umrijeti".

Raskin, nekadašnji profesor prava, kazao je kako je suđenje s pravnog stajališta nesporno jer je počelo u trenutku dok je Trump još bio predsjednik.

Prema anketama čiji su rezultati objavljeni u utorak između 52 i  56 posto Amerikanaca smatra da Senat Trumpa treba opozvati i da je odgovoran za poticanje nasilnog upada u Kongres.

10.02.2021. 10:31:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.02.2021. 11:11
    treba ga kaznit zatvorom arogantan čovjek
Novi komentar
nužno
nužno