« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
PRIZNANJE

Selem primio Odličje časnika reda umjetnosti i književnosti

Najviše francusko odličje na području kulture za razvoj hrvatsko-francuskih veza.

Petar Selem
Petar Selem (Damjan Tadić, CROPIX)
Više o

Hrvatska Francuska

,

Petar Selem

,

Odličje časnika reda umjetnosti i književnosti

,

francusko odlikovanje

,

François Saint-Paul

,

francuska kultura i jezik

,

Theatre de l'Europe - Odeon

,

kulturne veze

Petar Selem, povjesničar umjetnosti, kazališni redatelj, književnik, prevoditelj, profesor i saborski zastupnik, primio je Odličje časnika reda umjetnosti i književnosti, najviše francusko odličje na području kulture, kojim ga je odlikovala francuska ministrica kulture i komunikacije.

Selemu je odličje, kako je danas priopćeno, uručio francuski veleposlanik u Hrvatskoj, François Saint-Paul, na svečanosti koja se održala u utorak u zagrebačkoj rezidenciji veleposlanika.

Veleposlanik je u prigodnom govoru istaknuo Selemove zasluge na svim područjima njegova djelovanja, posebno ističući područja francuske kulture i jezika, kao i njegovu ulogu u osnivanju Teatra ITD, gdje je prikazao svoje prve samostalne dramske režije djela francuskih suvremenih pisaca Paula Claudela, Jean-Paul Sartrea i Alberta Camusa.

Podsjetio je i na rad Petra Selema u direkciji Theatre de l'Europe - Odeon u Parizu s Giorgiom Strehlerom.

Selem je režirao scensku verziju romana Pascala Brucknera "Gorki mjesec" čija se svjetska praizvedba održala u Teatru ITD u Brucknerovoj nazočnosti, stoji u priopćenju.

Zbog svega što je profesor Selem napravio razvijajući hrvatsko-francuske kulturne veze bilo je prirodno da je postavši zastupnikom preuzeo dužnost predsjednika Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i predsjednika međuparlamentarne grupe prijateljstva Hrvatska - Francuska, te da na toj dužnosti doprinosi produbljivanju političkih veza dviju zemalja, rekao je veleposlanik.

Zahvalivši veleposlaniku na odličju, Selem je rekao da ga je francuska kultura i književnost odredila kao umjetnika. Prisjetio se i osjećaja sreće i ponosa kad je Francuska prepoznala neovisnu Hrvatsku te zahvalio veleposlaniku na osobnom zalaganju i na ulozi Francuske u podupiranju ulaska Hrvatske u EU. (hina/metro-portal)

11.03.2009. 16:01:41
Novi komentar
nužno
nužno