« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
UDAR NA VLADU

Šeks optužio SDP za veliko bratstvo sa Sanaderom

Nismo mu mi klicali i govorili da je veliki vođa, odgovara SDP na optužbe HDZ-a o podršci Sanaderu

Vladimir Šeks
Vladimir Šeks (Bernard Covic / Cropix)
Više o

Ivo Sanader

,

Vladimir Šeks

,

Arsen Bauk

,

vonj

Zahtjev Ive Sanadera da aktivira zastupnički mandat u Saboru jest i ostat će nepodobni i bezuspješni pokušaj udara na saborsku većinu, vladajuću koaliciju i vladu, izjavio je danas potpredsjednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks, optuživši SDP za "sinkronizirano djelovanje i veliko bratstvo sa Sanaderom", na što je reagirao SDP-ovac Arsen Bauk, ističući da SDP nije doveo Sanadera u Sabor te da nema ništa zajedničko s bivšim premijerom.

Gostujući u emisiji Poligraf Hrvatskog radija, Šeks nije želio nagađati kako će se druge stranke postaviti prema Sanaderu ako se doista vrati u saborske klupe, no naglasio je da će mu "što se tiče HDZ-a, ako se pojavi u sabornici, biti priređen dostojan doček".

Na pitanje jesu li točne špekulacije da će vladajuća većina u Saboru otezati s glasovanjem o Sanaderovu mandatu, Šeks je odgovorio da ne želi nagađati o tijeku i ishodu sjednice saborskoga mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP).

Podsjetio je da je Sanader do sada dva puta zamrznuo mandat u Saboru, prvi put zbog nespojivosti dužnosti zastupnika s premijerskom, a drugi put zbog osobnih razloga, nakon što je napustio premijersku funkciju. "Sad bi ovo bio pokušaj da treći put aktivira mandat. Zakon je takav kakav je, a kakva će biti primjena toga zakona, to ćemo vidjeti", poručio je Šeks.

Šeks je naglasio da HDZ ne želi ostati na vlasti samo radi vlasti, nego da bi ubrzali i završili reformske i antikorupcijske procese. Ponovio je da je riječ o dvojbi "ili mi, ili oni, ili crni, ili bijeli", a na pitanje smatra li se crnim ili bijelim odgovorio, "Mi smo bijeli i nastojimo i zadnje crne skinuti sa šahovske ploče".

Sanader pokušava srušiti Vladu

"Težište je na tome kakve su političke posljedice pokušaja aktiviranja mandata Ive Sanadera. Njegov zahtjev je pokušaj stvaranja relativne kritične mase za udar na vladu i vladajuću koaliciju", uvjeren je Šeks.

Protumačio je da Sanader želi ozbiljno ugroziti rad vlade i dovesti do prijevremenih izbora, a to bi, smatra, značilo zaustavljanje Hrvatske u finalnoj fazi pregovora s EU, usporavanje gospodarskog oporavka države i odlučan udarac borbi protiv korupcije.

"SDP i Sanader pokazali su veliko bratstvo i razumijevanje. SDP se otvoreno stavio na Sanaderovu stranu, tvrdeći da su Sanaderovi iskazi vjerodostojni, a da iskazi premijerke Kosor nisu. Sanader im je do nedavno bio najomraženija osoba, a sada su u slozi i ljubavi", rekao je Šeks.

Kazao je da Sanaderov zahtjev za aktiviranje mandata treba promatrati i u kontekstu napada na glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, koji, tvrdi Šeks, za cilj imaju otupiti oštricu borbe protiv korupcije.

Uvjeren je da će vladajuća većina s 83 zastupnika u Saboru ostati "u stroju i na broju", no naglasio je da je nužno "snaženje jedinstva stranke i grupiranje, ne radi Ive Sanadera, nego radi legitimne aspiracije oporbe da što prije dođe na vlast".

SDP: Nismo ga mi doveli

Arsen Bauk odbacio je tumačenja o zajedničkom djelovanju SDP-a i Sanadera. "Nismo mi Sanadera doveli u Sabor. Nismo mu mi klicali i govorili da je veliki vođa. Oni koji su mu najviše podilazili, sada ga najviše napadaju, no SDP i Sanader nemaju ništa zajedničko", istaknuo je Bauk.

Otklonio je tumačenje premijerke Jadranke Kosor da je SDP na sjednicama istražnog povjerenstva za privatizaciju Ine Sanaderu "držao ljestve", ocijenivši da je istražno povjerenstvo postiglo cilj, da je pokazalo kako je novi ugovor s MOL-om loš za Hrvatsku, što je, tumači Bauk, potvrdio i potpredsjednik vlade Ivan Šuker, ograđujući se od tog ugovora.

"Povjerenstvo je potvrdilo i ono što su svi već znali, a to je da su svi ministri bili upoznati s bitnim momentima ugovora te da je premijerka Kosor Sanaderu bila prva suradnica", uvjeren je Bauk.

Rekao je da vlada treba pasti zbog lošeg vođenja države, a ne zbog Sanadera, te da su izvanredni izbori jedino rješenje, "koje neće zaustaviti reformske procese, jer oni nisu ni započeti".(hina/metro-portal)

15.10.2010. 11:51:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kladionicar
    15.10.2010. 12:05
    šeks šnaps je nažalost ili na sreću totalno zviznuo ovakvih spin pokušaji više ne prolaze
Novi komentar
nužno
nužno