« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NE DIRAJ U MOJE

Šeks: Bajić ne odgovara SDP-u jer je vodio istrage protiv članova stranke

Izjavu Zorana Milanovića da glavni državni odvjetnik treba biti poput Eliota Nessa, Šeks je nazvao romanesknom storijom i iluzijom

(Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

HDZ

,

Vladimir Šeks

,

Milorad Pupovac

,

Zoran Milanović

,

SDP

,

Mladen Bajić

,

Stipe Gabrić Jambo

,

glavni državni odvjetnik

Vladimir Šeks (HDZ) optužio je danas SDP da se ponovnom imenovanju Mladena Bajića na dužnost glavnog državnog odvjetnika protivi jer želi odlučivati o pokretanju i načinu vođenja istraga, kao i zbog otvaranja istraga protiv SDP-ovih dužnosnika.

"Iz SDP-a se čuje permanentna žestoka kritika zašto DORH ne postupa prema narudžbi i željama, zašto Državno odvjetništvo ne svira ili pjeva kako oni žele", ustvrdio je Šeks u saborskoj raspravi o vladinu prijedlogu Bajićeva imenovanja na treći mandat.

Iz SDP-ove tvrdnje da je DORH zakasnio s istragama u aferama kamioni i Brodosplit, Šeks iščitava da SDP želi odlučivati o tome kako, kada i po kojim osnovama će se pokretati istrage. S druge strane, tvrdi Šeks, SDP Bajića ne želi i zato što je pokrenuto pitanje odgovornosti nekih SDP-ovih dužnosnika, gradonačelnika i načelnika općina.

"Zato ćemo uskratiti imenovanje - jer DORH ne postupa po željama SDP-a, a procesuira SDP-ove dužnosnike", rekao je te dodao da "SDP na prikriven i poseban način ističe - bačena je loptica u dvorište SDP-a i zato palac dolje. Na radiovalovima DORH-a nije se udovoljavalo SDP-ovim glazbenim željama i zato palac dolje".

"Kada se dirne u moje, onda je to politički progon, a kada se dirne u druge, u HDZ recimo, onda je to jako dobro, pozitivno i pohvalno. Sve samo ne mene", spočitnuo je Šeks SDP-ovcima.

Izjavu SDP-ovca Zorana Milanovića da glavni državni odvjetnik treba biti beskompromisan poput Eliota Nessa, Šeks je nazvao romanesknom storijom i iluzijom, ističući da "nema apsolutne neovisnosti. Objasnio je da glavnog državnog odvjetnika u Hrvatskoj, ali i u Europi i svijetu biraju političari.

Šeksovo je izlaganje izazvalo reakciju čak 11 SDP-ovaca.

Nenad Stazić Šeksu je poručio da nije dobro kronološki posložio stvari. "Prvo je SDP rekao da neće podržati Bajića, a tek onda je Bajić otvorio istrage protiv SDP-ovaca. Nije poduzimao ništa tri godine, a onda se sjetio raditi, kad je čuo da SDP neće za njega glasati", ustvrdio je Stazić. I njegov stranački kolega Arsen Bauk Bajića proziva da predmete "drži u ladicama, na stand-by, i izvlači po potrebi". "Zato on za nas više nije Bajić nego Stendbajić", rekao je Bauk.

Bajićevo imenovanje podupro je Antun Korošec (HSLS), ističući kako je "sada potpuno jasno da u borbi protiv korupcije nema nedodirljivih". Ocijenio je da DORH ima zaista dobre rezultate, koje ne bi trebalo umanjivati u političkim razmiricama. "Za borbu protiv korupcije DORH-u treba kontinuirana potpora ministarstava, vlade, političkih stranaka i svih građana", poručio je Korošec.

Istaknuo je i da je Bajić u teškim tranzicijskim vremenima značajno organizacijski i kadrovski osnažio DORH te da je procesuirao ratne zločine. Pohvale DORH-u došle su i iz Kluba HSS-a, čiji je zastupnik Stipe Gabrić kao primjer uspješnog rada državnih odvjetnika naveo vlastiti slučaj.

"Danas, kad se počelo odmatati klupko tegobne prošlosti i kad je DORH od tih niti počeo plesti optužnice u različitim područjima, nije najbolje tražiti da to radi netko drugi", rekao je Milorad Pupovac.

"Ako je Državno odvjetništvo igdje dobro radilo, onda je radilo na mom slučaju", rekao je Gabrić, podsjetivši da je DORH protiv njega podigao čak 100 kaznenih prijava. Ustvrdio je, međutim, da je situacija značajno promijenjena nakon dolaska Tomislava Karamarka na funkciju ministra unutarnjih poslova i Jadranke Kosor na čelo vlade.

"U Metkoviću se puno toga promijenilo na dobro. Mali sitni političari u odori policije više nisu mogli zataškavat predmete i vaditi ih kad misle da treba", rekao je Gabrić. Ocijenio je da je Bajić, s obzirom na okolnosti, radio dobro i da je otvorio brojne istrage u korupcijskim predmetima. "Nije vrijeme da uzimamo time-out, da dovodimo novog čovjeka kojem treba najmanje šet mjeseci da uđe u predmete i pokrene mašineriju", zaključio je Gabrić.

Milorad Pupovac (SDSS) ističe da "sigurno ima boljih od Bajića, ali i lošijih od Bajića".

"Danas, kad se počelo odmatati klupko tegobne prošlosti i kad je DORH od tih niti počeo plesti optužnice u različitim područjima, nije najbolje tražiti da to radi netko drugi", kazao je Pupovac. Pozitivnim smatra što su se u proteklih godinu dana počele rješavati nezakonitosti u javnim tvrtkama, ali i upozorio da i u drugim područjima treba štititi državni proračun, primjerice kad je riječ o poticajima u poljoprivredi.

Komentirajući tumačenja da je glavni državni odvjetnik radio pod pritiskom politike, Pupovac je od Bajića zatražio da pri prvom sljedećem izvješću Saboru sam kaže koja i kakva ograničenja je imao u svome radu. (hina/metro-portal)

11.02.2010. 14:29:26
Novi komentar
nužno
nužno