« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
POGRANIČNI SPOR

Sekolec predvodi Sloveniju u sporu s Hrvatskom

Komisija slovenskog parlamenta prihvatila kandidaturu dr. Jerneja Sekoleca, stručnjaka za međunarodno pravo, da predstavlja Slovenske interese graničnom prijeporu s Hrvatskom

Fotografija vijesti
Više o

Slovenija

,

Hrvatska

,

arbitraža

,

pogranični spor

Mandatno-imunitetna komisija slovenskog parlamenta većinom je glasova u četvrtak potvrdila prijedlog da se za slovenskog arbitra u petočlanom Arbitražnom sudu koji će rješavati granični prijepor s Hrvatskom imenuje dr. Jernej Sekolec, ugledni slovenski stručnjak za međunarodno pravo, posebno za područje trgovačkih arbitraža.

Parlament će o tome glasovati na zasjedanju koje započinje idućeg tjedna. Za prijedlog da se Sekolec izabere za slovenskog arbitra na mandatno-imunitetnoj komisiji glasovalo je 11 članova, dok je protiv bilo pet članova komisije iz Slovenske demokratske stranke (SDS), najjače oporbene stranke koju vodi bivši premijer Janez Janša. U svojim istupima u raspravi oni su optužili koalicijske stranke u vladi premijera Boruta Pahora da ne vode dovoljno računa o nacionalnim interesima i određivanju "pravedne granice" s Hrvatskom.

Predstavnici stranaka lijevog centra u raspravi su s druge strane navodili da je bivša vlada Janeza Janše bila spremna popuštati Hrvatskoj po pitanju granice i pristati da se granični prijepor rješava pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu, dok je arbitražni sporazum za Sloveniju bolji i omogućava da dođe do nacionalnog interesa uz pomoć međunarodnog prava.

Zastupnik stranke Zares Franco Juri rekao je da postoje indicije kako je Janša, pristajući na prepuštanje graničnog prijepora Haagu bio "ucijenjen" od hrvatske strane i bivšeg premijera Ive Sanadera zbog podataka koje Hrvatske navodno ima o "trgovini oružjem" iz vremena osamostaljivanja obiju država.

Iako osobno nemaju ništa protiv Sekoleca kao stručnjaka, zastupnici Janšine stranke naveli su u raspravi prije glasovanja da je Pahorova vlada napravila "taktički promašaj" otkrivajući tko će biti slovenski arbitar.

Sa svoje strane hrvatska strana "mudro" odbija objaviti ime hrvatskog arbitra i navodi da joj je u sadašnjem trenutku prioritet potpisivanje pristupnog sporazuma s Europskom unijom, izjavio je zastupnik SDS-a Andrej Vizjak.

Najjjača oporbena stranka je ranije zahtijevala da se izbor slovenskog arbitra odgodi i da ga parlament potvrdi iduće godine, no ministar pravosuđa Aleš Zalar rekao je da je vlada s postupkom imenovanja požurila vodeći računa o tome da uskoro počinju rokovi predviđeni Arbitražnim sporazumom i da postoji opasnost da bi postupak bio u zastoju ako u Sloveniji, kako se špekulira, krajem ove godine dođe do prijevremenih izbora jer bi prije došlo do raspuštanja sadašnjeg saziva parlamenta.

15.09.2011. 11:54:55
Novi komentar
nužno
nužno