« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
BEZ ZABORAVA

SDP želi da se zakonski obilježe grobovi žrtava komunizma

Iz SDP-a poručuju da će prihvatiti prijedlog HDZ-a i HSS-a jer ne žele nove podjele oko 1945. godine

SDP žrtve komunizma
SDP žrtve komunizma (Dragan Matić/Cropix)
Više o

HDZ

,

HSS

,

SDP

,

Daniel Mondekar

,

komunistički zločini

,

žrtve komunizma

SDP je u današnjoj raspravi u Hrvatskom saboru podržao zakonski prijedlog HDZ-a i HSS-a da se obilježe grobovi žrtava komunizma.

"Naša civilizacijska uloga je da ne dozvolimo da se relativiziraju sve nevine žrtve svih nacionalnosti u Drugom svjetskom ratu i da ne dozvolimo da Jasenovac ili Tezno uđu u povijesni zaborav", kazao je Daniel Mondekar (SDP). Naglasio je kako grobišta trebaju biti mjesta pijeteta, a ne veličanja nekih totalitarnih režima te da neće dopustiti da se licitira s brojem žrtava i da one budu pokriće za dnevno-političke događaje.

"Najmanje što nam sad treba su nove podjele oko 1945.", kazao je Mondekar navodeći da SDP osuđuje svako kažnjavanje i oduzimanje života žrtvama bez prava na suđenje i zalaže se za dostojno obilježavanje njihovih grobišta.

>> Tito i slovenski komunisti krivi za masovna pogubljenja

Boro Grubišić (HDSSB) pitao je zašto su HDZ i HSS upravo sada stavili tu temu na dnevni red Sabora kad su za to imali 18 godina ocjenjujući da su izbori očigledno bliže nego što se to očekuje. "Nije li dosad bilo namjernog opstruiranja?", upitao je. Posjetio je da su žrtve komunizma desetljećima bile minorizirane i da se o njima moglo govoriti samo vrlo tiho, a da je onaj tko je o tome govorio u javnosti završio ili u zatvoru ili bez radnog mjesta.

U ime predlagača HDZ-ov Andrija Hebrang je kazao kako mu je drago što je rasprava završila dobronamjerno i argumentirano. "Voljeli bismo da to bude konsenzus ljevice i desnice jer mirnu budućnost možemo osigurati samo ako žrtve ne služe za politizaciju", rekao je. Zaključio je kako bi taj zakon trebao biti početak pomirbe i civilizirana poruka međunarodnoj javnosti uoči pristupanja Hrvatske EU. (hina/metro-portal)

>> Miklenić opet napada

17.06.2010. 17:25:08
Novi komentar
nužno
nužno