« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
GORDAN MARAS

SDP: Vrtići neće poskupjeti

Dok SDP ima većinu u zagrebačkoj skupštini, posljupljena vrtića neće biti, poručuje Gordan Maras

Vrtić
Vrtić (Goran Šebelić/CROPIX)
Više o

poskupljenje

,

SDP

,

vrtić

,

Gordan Maras

SDP-ov zastupnik Gordan Maras danas je iz saborske klupe poručio Zagrepčanima kako se ne moraju bojati poskupljenja dječjih vrtića dok njegova stranka ima većinu u Gradskoj skupštini.

"Poskupjeti vrtiće u Zagrebu želi kandidat za predsjednika države kojega je HDZ podržao u drugom krugu izbora. Možemo građanima poručiti - budite sigurni da poskupljenja vrtića u Zagrebu neće biti dok SDP donosi odluke u zagrebačkoj skupštini", rekao je Maras u raspravi o zakonu o zamrzavanju mirovina u 2011.

Odgovorio je time na prozivke Božice Šolić (HDZ), koja je SDP optužila za licemjerstvo, jer se svojim protivljenjem zakonu, kazala je, s jedne strane dodvoravaju umirovljenicima, a istovremeno Zagreb najavljuje ukidanje besplatnog prijevoza za umirovljenike te poskupljenje vrtića.

Vlada misli da umirovljenici žive 36 dana u mjesecu

Maras je u pojedinačnoj raspravi optužio HDZ za izostanak socijalne osjetljivosti, posebno prema umirovljenicima, dok istovremeno, kaže, desetke milijuna iz proračuna daju za potrebe svojih koalicijskih partnera. "Vlada svakom umirovljeniku prosječno uzima 250 kuna, dakle četiri dana u mjesecu. Po HDZ-u, umirovljenici ne moraju živjeti 30, nego 26 dana u mjesecu, a ta četiri dana neka uzmu 'stand by mode' i žive od zraka", rekao je.

Ispravljajući njegove navode, HDZ-ovi su zastupnici isticali da je vlada i državnim proračunom za iduću godinu pokazala da su joj prioritet građani, njihove plaće, mirovine, što, naglašavali su, nije bio slučaj vlade od 2000. do 2003.

Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) kazao je kako je jedina razlika između predloženog zakona i vladine uredbe iz 1993., kada su također zamrznute mirovine, ta što je nakon uredbe nastao veliki dug koji je potom temeljem odluke Ustavnog suda bio vraćen umirovljenicima. A danas Ustavni sud takvu odluku neće moći donijeti jer je zamrzavanje predloženo zakonom, kazao je.

Upozorava i da je u mirovinskom sustavu previše onih koji su otišli u prijevremenu mirovinu i naglašava kako je to razlog da se za mirovine iz proračuna mora izdvojiti 15 milijardi kuna koje nedostaju za isplatu.

Produžetak harača

Goran Marić (HDZ) odgovorio je kako su za prevelik broj prijevremenih umirovljenja krivi poduzetnici koji su na tisuće tvrtki devastirali, prodali imovinu i poslali radnike na cestu. "Takvi od profita i novca ne vide ljudsko lice", kazao je Marić, a Lesar mu je odgovorio kako je riječ o kriminalcima koji se bogate na račun države i zaposlenika.

"To traje već 18 godina, a ja u vladinom programu gospodarskog oporavka nisam našao prijedlog kako zaustaviti takve 'poduzetnike'", rekao je.

Nenad Stazić (SDP) nazvao je prijedlog zakona nastavkom tzv. krzinog poreza. To je nastavak i produžetak harača, rekao je Stazić ocjenjujući kako se njime umirovljenici guraju u potpunu bijedu. "Da je SDP na vlasti ovakav zakon nikad ne bi došao u saborsku proceduru", naglasio je.(hina/metro-portal)

22.11.2010. 14:48:19
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    dječja oprema
    07.05.2012. 00:09
    Treba se plaćati razmjerno kućnom budžetu, ali stvarnom, a ne onom prikazanom. Zato imamo situaciju kakvu imamo. Da su djeca privatnika bez problema u vrtićima i to za minimalan iznos, budući su svi prijavljeni na minimalac, a dolaze sa skupocjenim autima!
Novi komentar
nužno
nužno