« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
IZBORI

SDP u prigovoru DIP-u optužio HDZ

SDP je danas prigovorom zatražio od Državnog izbornog povjerenstva (DIP) da utvrdi povredu pravila izborne promidžbe od strane HDZ-a,

HDZ navodno radi protiv Baldasara
HDZ navodno radi protiv Baldasara (Arhiva)
Više o

HDZ

,

SDP

,

DIP

,

prigovor

,

telefonska anketa

SDP je optužio HDZ navodeći kako su dobili dojavu građana sa splitskog područja da ih se s telefonskog broja HDZ-ove središnjice u Zagrebu anketira za koga će glasovati u 2. izbornom krug. SDP od DIP-a traži da osudi i zabrani takvo djelovanje te obavijesti Državno odvjetništvo RH kako bi postupilo protiv HDZ-a, s obzirom na povredu prava odlučivanja birača.

U SDP-u također traže da DIP naloži HDZ-u da se javno ispriča njihovu kandidatu Ivi Baldasaru za štetu načinjenu takvom promidžbom u kampanji za splitskog gradonačelnika.

U SDP-u tvrde kako HDZ i njegov gradonačelnički kandidat, Vjekoslav Ivanišević, u kampanji za 2. krug lokalnih izbora, lažno se predstavljajući biračima, agitiraju te nastoje omalovažiti te umanjiti politički, profesionalni i ljudski integritet SDP-ova kandidata za splitskog gradonačelnika Ive Baldasara.

To čine tako da Baldasarove postupke i iskazane političke stavove prikazuju kao nemoralne, nepoštene i protivne interesima građana Splita, navode iz SDP-a.

Tim postupcima, smatraju u SDP-u, počinjena je teška povreda pravila ponašanja sudionika izbornog postupka i izbornog etičkog kodeksa, kojeg su se sudionici izbornog postupka dužni pridržavati, bez obzira što taj kodeks vrijedi za izbor zastupnika u Hrvatski sabor i izbore članova u Europski parlament, a za lokalne izbore etički kodeks nije posebno donesen.

Inače, HDZ-ova glasnogovornica Silvana Oruč Ivoš sinoć je demantirala medijske navode da se iz njihove središnjice telefonom poziva Splićane i postavlja pitanja o SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika Ivi Baldasaru, koja su po njega nepovoljna, ističući kako je riječ o medijskoj montaži.

Po riječima HDZ-ove glasnogovornice, splitski internetski portal Dalmacijenews je objavio preslik telefonskog broja, za kojeg tvrdi da je broj središnjice HDZ-a, te da su s tog telefona, predstavljajući se da zovu iz "Pozivnog centra grada Splita", pitali jednog građanina Splita 'smeta li mu što je Ivo Baldasar 1991., u tijeku Domovinskog rata, napustio Hrvatsku i otišao u Italiju'.

Također, dodala je, s telefonskog broja za koji taj portal tvrdi da pripada HDZ-ovoj središnjici u Zagrebu, građaninu Splita je postavljeno i pitanje "smeta li mu što je Ivo Baldasar na sjednici gradskog vijeća glasovao protiv prijedloga da Grad kreditom pomogne Hajduku".

"Ono što je napisao taj portal je potpuna neistina, a slika telefonskog broja koju je objavio portal je montirana", izjavila je sinoć novinarima u Splitu glasnogovornica HDZ-a.

26.05.2013. 18:30:31
Novi komentar
nužno
nužno