« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
SEZONA STIŽE

SDP predložio hitne mjere za pomoć turizmu

Izmjene Zakona o PDV-u i Zakona o trgovini, te subvencioniranje kamata na kredite vezane za turizam.

(Vladimir Ivanov, CROPIX)
Više o

HBOR

,

SDP

,

turizam

,

Damir Bajs

,

zakon o trgovini

,

antirecesijske mjere

,

Ingrid Antičević-Marinović

,

Slavko Linić

,

Gordan Maras

,

Zakon o PDV-u

,

subvencioniranje kamata

Socijaldemokratska partija Hrvatske ocijenila je danas da su Vladine antirecesijske mjere koje se odnose na turizam nedovoljne i samo "kozmetičke", pa predlažu hitno usvajanje njihovih mjera - izmjene Zakona o PDV-u, izmjene Zakona o trgovini i subvencioniranje kamata na kredite vezane za turizam.

U prva dva mjeseca zabilježeno je pet posto manje turista u Hrvatskoj u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a očekuje se da će prihodi od turizma biti manji za 10 posto, oko pet milijardi kuna, rekao je saborski zastupnik Gordan Maras na konferenciji za novinare.

Sukob u vladajućoj koaliciji kao rješenje nudi fijasko, istaknuo je Maras, dodavši da će mjere Vlade imati učinak do najviše 50 milijuna kuna, a od te se gospodarske grane očekuje 50 milijardi kuna.

SDP predlaže da se PDV na usluge smještaja smanji s 10 na šest posto, da lokalna samouprava određuje hoće li trgovine raditi i nedjeljom, te da se, u svrhu povećanja investicija u turizam, subvencioniraju kamate za daljnja dva indeksna poena na sve kredite vezane uz turizam ostvarene ove godine putem HBOR-a.

Tim mjerama osigurala bi se dodatna sredstva u proračunu i konkurentnost Hrvatske na tržištu, a nominalna pomoć hrvatskom turizmu bila bi oko 500 milijuna kuna, rekao je potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Slavko Linić.

Potpredsjednica Kluba zastupnika SDP-a Ingrid Antičević Marinović smatra da bi Vlada uredbama ili izmjenama zakona trebala usvojiti te mjere kako se ne bi "dodatno osiromašila populacija Dalmacije".

Komentirajući nagađanja da je ministar turizma Damir Bajs ponudio ostavku, Linić je rekao da o tome zna samo na temelju priča iz kuloara i iz novina, dok Maras tvrdi kako SDP ne zanima tko je ministar turizma, već politika Vlade prema turizmu. (hina/metro-portal)

15.04.2009. 13:52:40
Novi komentar
nužno
nužno