« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
MILANOVIĆ KREĆE?

SDP ide u skupljanje potpisa za nepovjerenje Vladi

Lijeva koalicija ipak nije složna po pitanju prijevremenih izbora - HNS smatra da bi se izbori trebali održati u ožujku

Zoran Milanović i Radimir Čačić
Zoran Milanović i Radimir Čačić (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Zoran Milanović

,

HNS

,

SDP

,

Vlada RH

,

Ivan Jakovčić

,

Radimir Čačić

,

IDS

,

prijevremeni izbori

Čelnici SDP-a, HNS-a i IDS-a, po završetku proslave 20. obljetnice osnivanja HNS-a novinarima su komentirali najavljeno pokretanje inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić izjavio je da je aktualna Vlada "potpuno potrošena". Ustvrdio je da su nakon najave povratka bivšeg premijera Ive Sanadera u Sabor Vladina "legitimacija i kredibilitet da se nosi s krizom dodatno derogirani" te da "oni moraju otići". "Pitanje je samo kada i na kojoj točci", kazao je Čačić.

Stajalište HNS-a je da Vlada "mora ponuditi predsjedniku Republike točku izbora, a logična točka za održavanje izbora bi bila prvi trenutak završetka pregovora s Europskom unijom (EU), krajem ožujka 2011.", izjavio je.

Podsjetivši kako su u ovoj godini rebalansom proračuna prihodi planirani u iznosu od 108,3 milijarde kuna, rashodi od 122,3 milijarde kuna, dok je deficit proračuna 14 milijardi kuna, Čačić je kazao i da je u prijedlogu proračuna za iduću godinu ta svota ista. Upitao se gdje su te reforme i potezi Vlade.

Čačić matra da sadašnja Vlada nije sposobna preuzeti odgovornost i prepoznati situaciju u kojoj se nalazi. Ocijenio je kako to traži raspravu u Saboru, pri čemu, kazao je, Sanaderov glas (jer Vlada ima većinu), ništa neće mijenjati.

Čačić je dilemu je li HNS za izbore odmah ili ne ocijenio medijskim spekulacijama kazavši da se "izbori ne događaju odlaskom u Konzum, nije to samoposluživanje. Izbori se dogode onda kad Vlada nema većinu".

Na novinarsko pitanje hoće li, ako Sanader uspije u Saboru okupiti još šest zastupnika, tražiti izglasavanje nepovjerenja Vladi, Čačić je odgovorio da "neće glasati sa Sanaderom". "Mi sa Sanaderom nećemo imati posla", dodao je. "Ima točka gdje vlada pada, gdje je naš stav unaprijed jasan - to je točka budžeta", rekao je Čačić.

Upitan tko govori istinu u slučaju vezanom uz Damira Polančeca (Vlada ili Polančec), Čačić je kazao kako smatra da nitko ne govori pravu istinu. No, po njegovu mišljenju, o pitanjima zlouporabe pravne države Polančecu se može više vjerovati nego Vladimiru Šeksu i predstavnicima vlasti.

Milanović ide u akciju

Na upit kada će ići na prikupljanje potpisa u Saboru za inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi, predsjednik SDP-a Zoran Milanović odgovorio je će to biti početkom idućeg tjedna. Napominjući da je za inicijativu potrebna petina potpisa od ukupnog broja zastupnika najavio je da će inicijativu potpisati svi njihovi koalicijski partneri.

Na pitanje kako će doći do većine potrebne za izglasavanje nepovjerenja Milanović je kazao da se radi o političkoj utakmici. "Ova vlada je zemlju dovela u stanje blamaže i to mora prestati. Onaj koji smatra da nije i koji joj želi dati daljnje povjerenje, neka joj da, ali mi u svom radu nećemo posustati", izjavio je Milanović.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić rekao je da će ta stranka poduprijeti zahtjev za raspravom o izglasavanje nepovjerenja Vladi RH. "Kako stvari idu o ovoj zemlji izbori su sve potrebniji", ustvrdio je Jakovčić. Smatra da su pregovori s EU najvažniji u sadašnjem trenutku, ali da se oni i dalje mogu "tehnički raditi". (hina/metro-portal)

17.10.2010. 18:24:59
Novi komentar
nužno
nužno