« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Scotland Yard dobiva novog šefa

Sadašnji, Ian Blair, odlazi s vrha policije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Scotland Yard

,

ostavka

,

Ian Blair

Šef Scotland Yarda Ian Blair (55) u četvrtak je najavio da će podnijeti ostavku na dužnost pošto je izgubio potporu gradonačelnika Borisa Johnsona.

New Scotland Yard, poznat i kao Sotland Yard i The Yard, je glavno središte Metropolitanske Policije zaslužno za policajstvo u Greater Londonu, iako ne u Cityu. Blair je stupio na dužnost u početku 2005., na mandat od pet godina. Na tiskovnoj konferenciji u Londonu rekao je da će napustiti dužnost 1. prosinca.

Njegov mandat na položaju prvoga britanskog policajca bio je obilježen skandalima, optužbama za korupciju, rasizam i za ubojstvo Jeana Charlesa de Menezesa, brazilskog turista kojeg su policajci zamijenili za terorista.

"Dajem ostavku za dobrobit stanovnika Londona i Scotland Yarda", rekao je Blair, naglasivši da više nema potporu novoga londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona.

"Na jučerašnjem sastanku novi gradonačelnik jasno mi je dao do znanja na ugodan, ali odlučan način da želi promjenu na čelu policije", kazao je. "Bez gradonačelnikove potpore mislim da više ne mogu nastaviti svoj posao", dodao je. Britanska ministrica unutarnjih poslova Jacqui Smith prihvatila je Blairovu ostavku. (metro-portal/hina)

03.10.2008. 09:45:22
Novi komentar
nužno
nužno