« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
funny california

Schwarzenegger će proračun puniti legalizacijom marihuane?

Slavni glumac/guverner priznaje kako je došlo vrijeme za raspravu o legalizaciji marihuane

(Getty Images)
Više o

Arnold Schwarzenegger

,

legalizacija marihuane

,

legalizacija lakih droga

Kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger izjavio je da će podržati javnu raspravu o legalizaciji i oporezivanju marihuane, što bi, tvrde financijski stručnjaci, moglo spasiti praznu blagajnu najnaprednije američke savezne države.

Republikanski guverner kojem mandat ističe krajem sljedeće godine dao je zanimljiv odgovor na pitanje treba li marihuanu tretirati jednako kao alkohol.

"Ne mislim da je došlo vrijeme za to, ali mislim da je došlo vrijeme za javnu raspravu o tom pitanju. Trebamo proučiti vrlo pažljivo iskustva drugih država koje su legalizirale marihuanu i vidjeti kako je to utjecalo na njih te jesu li sretni s tom odlukom."

Anketa među stanovnicima Kalifornije otkrila je da čak 56 posto stanovnika podupire legalizaciju lakih droga i njihovo oporezivanje.

Prijedlog je demokratskog vijećnika Toma Ammiana iz San Franciska da se dozvoli prodaja marihuane starijima od 21 godinu te da se ubire jednak porez koji se sada ubire na alkohol. Nmmiano tvrdi da bi ovakva odluka državi priskrbila 1,3 milijarde dolara prihoda što bi pomoglo punjenju proračuna i smanjilo deficit od nekoliko milijardi.

Ammiano ima i druge argumente za legalizaciju, a to su usmjeravanje sredstava za policiju na borbu s mnogo ozbiljnijim oblicima kriminala od posjedovanja lakih droga.

Podsjećamo, Kalifornija je bila prva zemlja koja je dozvolila posjedovanje marihuane u zdravstvene svrhe,a predsjednik Obama, koji je i sam priznao pušenje "trave" u mladosti, protivi se punoj legalizaciji marihuane u svim američkim saveznim državama.


06.05.2009. 14:02:30
Novi komentar
nužno
nužno