« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci

Schrott: Homer je živio u južnoj Turskoj

Austrijski znanstvenik tvrdi da je navodni autor Ilijade i Odiseje živio u Ciliciji

RADNJA Homerove Ilijade, prema Schrottu, nije s zbivala u gradu na Dardanelima
RADNJA Homerove Ilijade, prema Schrottu, nije s zbivala u gradu na Dardanelima

AUSTRIJSKI stručnjak za književnost Raoul Schrott tvrdi da je prikupio dokaze koji otkrivaju nove detalje o starogrčkom pjesniku Homeru, uz ostalo i to da je živio u današnjoj južnoj Turskoj.

Pisar asirskih moćnika

U knjizi ‘Homerova domovina' (Homers Heimat) koja će iz tiska izići u ožujku, a čiji su detalji objavljeni u petak, 43-godišnji znanstvenik Schrott tvrdi da je Homerov život izgledao potpuno drugačije nego što se to dosad smatralo. On tvrdi da postoje vjerni dokazi da se radnja najvažnijeg Homerova djela, Ilijade, ne događa u Troji na Dardanelima nego u Ciliciji, na jugu sadašnje Turske, priopćila je nedavno izdavačka kuća koja će objaviti Schrottovu knjigu.

Dokazi
Znanstvenik Raoul Schrott tvrdi kako je prikupio dokaze koji otkrivaju da je Homer živio u Turskoj i ondje pronašao inspiraciju za svoje tekstove, koristeći motive epa o Gilgamešu i Stari zavjet.

Slijepi pjevač

Schrott tvrdi da je Homer živio u blizini današnjeg turskog grada Adane te da je ondje radio kao pisar za asirske moćnike, a možda je čak bio i eunuh. O Homeru, za kojega se smatra da je autor velikih književnih dijela Ilijade i Odiseje, zna se vrlo malo. Prema legendi, Homer je bio slijepi pjevač koji je u drugoj polovici 8. stoljeća prije Krista živio u grčkoj koloniji na zapadu Male Azije. Neki znanstvenici međutim čak sumnjaju da je uopće postojao. Schrott tvrdi da je Homer upravo u Ciliciji pronašao inspiraciju za svoje tekstove, koristeći motive epa o Gilgamešu i Stari zavjet.

Homerova Troja

On ne vjeruje ni da je Homer bio slijep, te smatra da krajolik u Karatepeu, u Ciliciji, bolje odgovara Homerovu opisu Troje nego Hisarlik na Dardanelima, koji se smatra povijesnom Trojom.

Piše: HINA
07.01.2008. 16:43:00
Novi komentar
nužno
nužno