« Hi-tech
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
COOL

Scan4Chem daje informacije o štetnim kemikalijama u proizvodima

Scan4Chem bi trebao olakšati potrošačima pristup informacijama koje bi trebale biti dostupne trenutno, nasuprot dosadašnjeg sustava u kojem se odgovor na pismeni upit čeka i do 45 dana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Screenshot)
Više o

aplikacija

,

Scan4Chem

Scan4Chem je mobilna aplikacija koja bi trebala omogućiti trenutno informiranje o štetnim kemikalijama u proizvodima čime žele potaknuti građane da provjeravaju ispravnost proizvoda i tako utječu na postepenu zamjenu štetnih kemikalija u proizvodima sigurnijom alternativom.

Aplikacija omogućuje da odredbe o pravu na pristup informacijama iz europske Uredbe o kemikalijama - REACH u većoj mjeri zažive u praksi.

Scan4Chem bi trebao olakšati potrošačima pristup informacijama koje bi trebale biti dostupne trenutno, nasuprot dosadašnjeg sustava u kojem se odgovor na pismeni upit čeka i do 45 dana.

Aplikacijom se zahtjev za informacijom upućuje dobavljačima skeniranjem bar koda proizvoda, pomoću mobilnog uređaja. Time se automatski sastavlja ispravno uobličen zahtjev za informacijom i upućuje na e-mail adresu dobavljača, koji imaju zakonsku obvezu odgovoriti na ovakav upit.

Upiti se upisuju u bazu podataka u koju proizvođači unose podatke o raznim proizvodima. Baza podataka se širi s brojem upita. Podaci bi tako, za velik broj proizvoda, trebali potrošačima postati dostupni trenutačno, bez čekanja. Tu se radi ponajviše o neprehrambenim i nekozmetičkim proizvodima te o onima koji nemaju jasnu deklaraciju.

13.01.2020. 09:29:00
Novi komentar
nužno
nužno