objavljeno 05.02.2017. 09:46:00
COOL

Savezni sudac blokirao uredbu o imigrantima i razbjesnio Trumpa

Mali detalj koji pokazuje da je SAD i dalje zapravo može tvrditi da je "land of the free", jer je jedan sudac blokirao najmoćnijeg čovjeka svijeta

Trump je bijesan kao ris
Trump je bijesan kao ris (Arhiva)

Savezni sudac iz Seattlea James Robart privremeno je blokirao izvršnu uredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom se zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedam muslimanskih zemalja - Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena. Sučeva odluka vrijedi za cijeli američki teritorij - dok se žalba koju je uložio tužitelj države Washington Bob Ferguson ne razmotri u cijelosti. 

Ovo je zasigurno povijesna odluka - vrlo važna za vladavinu prava i sve ljude u našoj zemlji. Odluka na snagu stupa odmah i obustavlja predsjednikovu neustavnu i nezakonitu uredbu. Zakon je moćna stvar. Njega se svi moraju držati, uključujući predsjednika SAD-a, koliko god mu se to ne sviđalo , rekao je tužitelj države Washington Bob Ferguson.

U Bijeloj kući ovu su odluku nazvali "skandaloznom'' te preko Facebooka poručili - da će se protiv nje boriti. Ministarstvo pravosuđa će u najkraćem mogućem roku podnijeti žalbu i obraniti predsjednikovu uredbu za koju vjeruju - da je zakonita. Predsjednikova odluka treba pridonijeti zaštiti domovine. On ima ustavnu ovlast i odgovornost - da zaštiti američki narod, poručuju.

Trump je 27. siječnja donio izvršnu uredbu kojom se zabranjuje državljanima Irana, Iraka, Somalije, Libije, Sudana, Sirije i Jemena ulazak u SAD. Nakon naredbe američkog predsjednika povučeno je oko 60 tisuća viza, objavio je State Department. 

05.02.2017. 09:46:00
http://m.metro-portal.hr/savezni-sudac-blokirao-uredbu-o-imigrantima-i-razbjesnio-trumpa/102921/