« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
OBNOVA DIPLOMATSKIH VEZA

Sarkozy: Pogriješili smo u prosudbama o genocidu u Ruandi

Francuski predsjednik ipak nije uputio i službenu ispriku za ulogu njegove zemlje u pokolju 800.000 Tutsija i umjerenih Hutua u manje od 100 dana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Francuska

,

Ruanda

,

genocid

,

pokolj

,

paul kagame

Francuska je počinila ozbiljne pogreške u prosudbi genocida u Ruandi 1994. godine i želi osigurati da se uhvate i kazne svi odgovorni za pokolj, rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u četvrtak.

Sarkozy je posjetio kolegu Paula Kagamea u toj zemlji središnje Afrike kako bi učvrstio diplomatske odnose nakon godina predbacivanja i diplomatskih napetosti zbog događaja u vezi s genocidom. Francuski predsjednik ipak nije uputio i službenu ispriku za ulogu njegove zemlje u pokolju 800.000 Tutsija i umjerenih Hutua u manje od 100 dana.

"Postojala je ozbiljna greška u prosudbi, vrsta slijepila kada nismo predvidjeli genocidne razmjere vlade", rekao je na konferenciji za tisak s Kagamijem. "Učinjene su pogreške u procjenama i političke pogreške, i one su dovele do tragičnih posljedica", rekao je Sarkozy.

Dvije su zemlje prekinule diplomatske veze nakon što je sudac u Parizu optužio Kagamea i devetero njegovih suradnika za obaranje zrakoplova bivšeg predsjednika Juvenala Habyarimane u travnju 1994. godine, što je bio katalizator za pokolj. Ruanda je odbacila optužbe i optužila adminsitraciju bivšeg francuskog predsjednika Francoisa Mitteranda da je obučavala i naoružavala Hutue koji su stajali iza pokolja. (hina/metro-portal)

25.02.2010. 23:08:50
Novi komentar
nužno
nužno