« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
SLUŽBENI POSJET

Sarkozy nenajavljeno doputovao u Irak

Ovo je prvi posjet jednog francuskog predsjednika Iraku od pada režima Sadama Huseina 2003. godine.

Jalal Talabani i Nicolas Sarkozy
Jalal Talabani i Nicolas Sarkozy (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Irak

,

Francuska

,

Bagdad

,

Nuri al-Maliki

,

Jalal Talabani

Nicolasu Sarkozyju svečani je doček priređen u predsjedničkoj palači u Bagdadu, gdje ga je dočekao irački kolega Jalal Talabani koji je u njegovu čast postrojio počasnu stražu.

Riječ je o prvom posjetu jednog francuskog predsjednika Iraku od početka američke invazije na Irak 2003. hodine, ističe Elizejska palača.

"Posjet nije bio najavljen iz sigurnosnih razloga", dodaje predsjednikov ured.

"Predsjednika na putovanju prati ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner. To je ujedno i prvi posjet jednog zapadnog državnika čija zemlja nije članica međunarodne koalicije koja je 2003. ušla u Irak" i pod vodstvom Sjedinjenih Država svrgnula predsjednika Sadama Huseina, dodaje isti izvor.

U listopadu su dužnosnici dviju zemalja potvrdili da pregovaraju o prodaji francuskog oružja Iraku, prvi put nakon 1990. godine kada je Pariz prekinuo opskrbu tadašnjem režimu Sadama Huseina.Sarkozy će se sastati i s premijerom Nurijem al-Malikijem tijekom ovog posjeta koji će trajati nekoliko sati, nakon kojega će posjetiti Oman, Bahrein i Kuvajt.

Pohvale i potpora nacionalnoj pomirbi

Svrha ovog posjeta francuskog predsjednika je učvrstiti položaj Francuske u tim trima zemljama Perzijskoga zaljeva, gdje je snažan američki utjecaj, te izraz želje da se Francuska više uključi u obnovu poslijeratnog Iraka.

"Pokrajinski izbori bili su vrlo uspješni", rekao je Sarkozy novinarima na zajedničkoj konferenciji s iračkim predsjednikom Džalalom Talabanijem u Bagdadu.

Francuska podupire proces nacionalne pomirbe u Iraku s kojim želi surađivati "u gospodarstvu, energetici, građevinarstvu, ustroju policije, sigurnosti i iračkih vojnih snaga", rekao je Sarkozy.

 

"Reći ću francuskim tvrtkama koje posluju u Iraku da moraju raditi bez prestanka", rekao je Sarkozy te poručio da je miran Irak u interesu Europe. (hina/metro-portal)

10.02.2009. 13:33:33
Novi komentar
nužno
nužno