« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
PREDIZBORI U SAD-U

Santorum odnio pobjedu u dvije ključne konzervativne države

Santorum je tijesno pobijedio Gingricha i predvodnika u utrci Mitta Romneya u dvije države tzv. "dubokog juga", Mississippiju i Alabami

Fotografija vijesti
Više o

Mitt Romney

,

Newt Gingrich

,

Rick Santorum

Na republikanskim predsjedničkim predizborima u utorak kandidat Rick Santorum ostvario je pobjede u dvije ključne države i time preuzeo kontrolu nad konzervativnim krilom svoje stranke, čime je gotovo potpuno iz utrke izbacio Newta Gingricha, prenosi Hina.

Santorum je tijesno pobijedio Gingricha i predvodnika u utrci Mitta Romneya u dvije države tzv. "dubokog juga", Mississippiju i Alabami.

Ovi porazi težak su udarac Gingrichu, koji predstavlja Georgiju u Kongresu, i očajnički je trebao pobjedu u jednoj od južnih država kako bi potvrdio svoju strategiju povratka temeljenu na južnim državama i održao na površini svoju kampanju.

"Ponovno smo to učinili", rekao je Santorum pristašama na pobjedničkom skupu u Lafayettu u Louisiani sljedećeoj južnoj državi u kojoj će se održati predizbori, 24. ožujka.

"Natjecat ćemo se svugdje", rekao je Santorum, bivši senator iz Pennsylvanije kojega je po utrošenim novčanim sredstvima daleko u obje države nadmašio Romney. "Vrijeme je sada da konzervativci povuku zajedno. Ako kandidiramo konzervativca pobijedit ćemo Baracka Obamu".

Republikanski obračun na "dubokom jugu", stranačkom uporištu na općim izborima, ključni je test snage u borbi za premoć među konzervativcima između Santoruma i Gingricha.

Sada će se pojačati pritisak na Gingricha, bivšeg predsjednika Zastupničkog doma Kongresa, da odustane od utrke kako bi Santorum mogao učvrstiti konzervativce u izazovu Romney. Gingrich je, međutim, rekao kako će nastaviti kampanju do stranačke konvencije u Tampi na Floridi.

Romney trenutno ima veliku prednost u broju delegata u republikanskoj utrci za izbor kandidata koji će se suprostaviti Obami 6. studenoga, ali nije uspio osvojiti konzervativce koji su nepovjerljivi prema njemu zbog umjerenih stajališta koje je imao kao guverner liberalnog Masachussettsa.

Sa skoro svim prebrojanim glasovima Santorum je osvojio 33 posto u Mississippiju prema 31 posto za Gingricha i 30 posto za Romneya. U Alabami, Santorum je dobio 35 posto, a Gingrich i Romney svaki po 29 posto.

Ovi rezultati predstavljaju nazadak za Romneya nesigurnog predvodnika koji se nadao da će pobjedom na jugu dokazati sposobnost da se približi stranačkim konzervativcima.

14.03.2012. 09:44:00
Novi komentar
nužno
nužno