« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
VELEIZDAJA

Sanaderu oduzeta sva odlikovanja

Josipović je pred dva dana izjavio da je Sanader počinio veleizdaju uzimajući mito za INA-u, pa mu je slijedom toga i oduzeo odlikovanja

Šarmer bez pokrića, ali i odlikovanja
Šarmer bez pokrića, ali i odlikovanja (Arhiva)
Više o

Ivo Sanader

,

oduzimanje odlikovanja

,

Ivo Josipović

,

veleizdaja

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović donio je odluku kojom se bivšem predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu, zbog postupanja protivno pravnom poretku i moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj oduzimaju dodijeljena odlikovanja.

Tu je odluku predsjednik Josipović donio temeljem članka 36. Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, koja će obrazložena biti objavljena u Narodnim novinama, priopćeno je danas iz Ureda predsjednika.

Predsjednik Republike Hrvatske može na prijedlog Državnoga povjereništva za odlikovanja i priznanja RH ili po vlastitoj odluci donijeti odluku o oduzimanju odlikovanja i priznanja ako nositelj odlikovanja ili priznanja postupa protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj.

Zakon propisuje da se odlikovanja ne smiju nositi i isticati na način i u prigodama u kojima bi se vrijeđali ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske, ili koji bi bili suprotni svrsi dodjele odlikovanja. Oduzeto odlikovanje ili priznanje vraća se Uredu predsjednika Republike.

Ivo Sanader, koji je pravomoćno osuđen u slučaju INA-MOL, kao hrvatski predsjednik Vlade dobio je i drugo po značenju hrvatsko odlikovanje - velered kraljice Jelene s lentom i Danicom, koje mu za izniman doprinos razvitku odnosa Republike Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima u lipnju 2008. na prijedlog Hrvatskog sabora, dodijelio tadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

15.06.2014. 16:15:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ehda
    15.11.2014. 22:49
    Još da su ta odlikovanja unovčili na tržištu i novac dali sirotinji, učinak bi bio potpun.
Novi komentar
nužno
nužno