« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
IZLAZAK IZ ZATVORA

Sanaderovi odvjetnici dogovaraju puštanje uz jamčevinu

Austrijski sudovi su za razliku od hrvatskih skloni ekstradicijski pritvor zamijeniti jamčevinom

Sanader
Sanader (Getty Images)
Više o

Ivo Sanader

,

Goran Suić

Zagrebački odvjetnički ured Suić-Lovrić-Klobučar danas će sudu i USKOK-u predati punomoć za zastupanje bivšeg premijera Ive Sanadera, a sutra će ga posjetiti, nakon čega će se s njegovim braniteljem iz Austrije dogovoriti o ponudi jamčevine u zamjenu za njegovo puštanje na slobodu tijekom ekstradicijskog pritvora.

"Prerano je govoriti o našim budućim koracima, pa i o tome kada ćemo ponuditi jamčevinu, no svakako ćemo to razmotriti na sastanku s bečkim ovjetnikom Wernerom Suppanom", rekao je za Hinu odvjetnik Goran Suić, kojemu je Sanader prošlog tjedna potpisao punomoć za zastupanje.

Suić je dodao da će njegov kolega iz ureda Ivan Lovrić poslijepodne predati punomoć za zastupanje u Hrvatskoj, a sutra branitelji kreću u Salzburg, gdje je Sander već desetak dana u ekstradicijskom pritvoru. Sanaderov branitelj iz Zagreba rekao je i da će idućih dana od USKOK-a zatražiti uvid u spis.

U hrvatskim medijima danas je objavljeno da su austrijski sudovi, za razliku od hrvatskih, skloni ekstradicijski pritvor zamijeniti jamčevinom.

Glasnogovornica državnog odvjetništvu u Salzburgu prošlog je tjedna izjavila kako nije poznato želi li Sanader ponuditi plaćanje jamčevine, ali i da puštanje uz jamčevinu u ovom trenutku nije vjerojatno jer u njegovu slučaju "postoji mogućnost skrivanja činjenica i utjecaja na svjedoke, za što nije predviđeno puštanje uz jamčevinu".

Hrvatska je zatražila Sanaderovo izručenje jer ga sumnjiči za udruživanje s ostalim osumnjičenima u korupcijskoj aferi "Fimi medija" te zbog zloporaba položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i Diokija. USKOK je protiv njega pokrenuo istragu, a sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke.

U međuvremenu je i austrijsko državno odvjetništvo pokrenulo istragu protiv njega zbog kaznene prijave jedne banke iz Innsbrucka, koja ga sumnjiči za pranje novca.

Austrijski tužitelji najavili su da će provjeriti prijavu, a u slučaju istrage i moguće optužnice taj bi slučaj otežao postupak Sanaderova izručenja Hrvatskoj.

Za Sanadera se zainteresiralo i istražno povjerenstvo parlamenta austrijske pokrajine Koruške, koje se bavi slučajem "Hypo". Član povjerenstva Rolf Holub najavio je za srijedu ispitivanje bivšega hrvatskog premijera, dodajući da su za ispitivanje dobili odobrenje iz Beča.(hina/metro-portal)

20.12.2010. 16:02:42
Novi komentar
nužno
nužno