« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci

Sanader: ZERP ostaje na snazi, ali se neće primjenjivati

Vlada odlučila da je prioritet Europska unija

Oporbenjaci su jučerašnji sastanak doživjeli kao pokušaj da premijer Sanader podijeli odgovornost s njima
Oporbenjaci su jučerašnji sastanak doživjeli kao pokušaj da premijer Sanader podijeli odgovornost s njima (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

ZERP

,

Ivo Sanader

,

Josip Friščić

ZAGREB • Vladajuća većina sutra će pred Sabor izići s prijedlogom da se zaštićeni ekološko-ribolovni pojas na zemlje članice EU ne primjenjuje dok se ne pronađe rješenje u skladu s europskim standardima, rekao je premijer Ivo Sanader jučer nakon sastanka s predsjednicima parlamentarnih stranaka u Banskim dvorima.

Ako odustanemo od primjene ZERP-a, zauzvrat Sanader očekuje da Europska unija ubrza Hrvatskoj proces pretpristupnih pregovora do ljeta 2009. U sudaranju tih dvaju nacionalnih interesa treba procijeniti što je važnije i korisnije, kaže Sanader, a njegov HDZ i Vlada, tvrdi, procjenjuju da je prioritet ipak Europska unija.

-ZERP ostaje na snazi. Nitko neće suspendirati ZERP. Odluka može biti samo da se privremeno ne primjenjuje, dok se ne pronađe rješenje za zemlje članice - rekao je Sanader.

Oporba podijeljenja

Iako premijer tvrdi da suspenziju ZERP-a za članice EU ‘podupire velika većina parlamentarnih stranaka’,  on za takvu odluku još uvijek nema niti sve stranke svoje vladajuće koalicije. Predsjednik HSS-a Josip Friščić nakon dvosatnog sastanka stranačkog Predsjedništva kazao je da će HSS i dalje biti protiv suspenzije ZERP-a.
Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, novinarima je nakon dolaska na sastanak rekao kako je u Banske dvore došao ‘iz čiste kurtoazije’.

- Sastanak je bio zakašnjeli pokušaj raspodjele i prebacivanja odgovornosti za posao koji nije odrađen na vrijeme - kazao je Milanović, čija stranka još nije donijela konačnu odluku kako će glasovati u Saboru o ZERP-u.

Šef HSP-a Anto Đapić jedini se na sastanku usprotivio odluci o suspenziji ZERP-a i čak najavio tužbu protiv Vlade ako do toga dođe. Predsjednica HNS-a Vesna Pusić najavila je da će HNS biti za odgodu ZERP-a, ali i zatražila da vladajuća koalicija ima jedinstven stav oko odgode ZERP-a i da se ‘nitko od vladajućih ne izvlači’. (METRO)

HSS ne želi otkriti kako će glasovati - Josip Friščić nije jučer nakon sastanka predsjedništva HSS-a odgovorio na upit hoće li poduprijeti odgodu primjene ZERP-a na članice EU.
- Naglasio je da je HSS protiv odgode ZERP-a, ali kako je stranka svjesna da se o tom pitanju mora postići dogovor u skladu s propisima EU, posebno kad je riječ o ribolovnoj sastavnici Pojasa.

11.03.2008. 23:05:01
Novi komentar
nužno
nužno