« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Sanader dobio poziv za sastanak s Pahorom

Jadranka Kosor potvrdila poziv, Milanović prigovara Slovencima i Sanaderu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

pregovori s EU

,

granica sa Slovenijom

,

slovenija blokada pregovora

,

sastanak Sanader Pahor

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je danas da je, koliko ona zna, premijer Ivo Sanader dobio od slovenskog premijera Boruta Pahora poziv za sastanak i da će ga u skladu s dobrosusjedskim odnosima prihvatiti, ali budući da se radi o slovenskoj blokadi, samo ako na sastanku budu i predstavnici Europske komisije. "Prema tome, mi očekujemo daljnje reakcije", rekla je Kosor.

"Koliko ja znam premijer Sanader je dobio taj poziv i dakako da će se u skladu s našim temeljenim načelom o dobrosusjedskim odnosima sastati sa slovenskim premijerom, ali u ovom slučaju, budući da se radi o slovenskoj blokadi, samo ako na tom sastanku budu i predstavnici Europske komisije, odnosno Europske unije, Europskoga vijeća, dakle u tom slučaju i takav sastanak ima smisla", istaknula je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

"Bilo bi dobro da je slovenski premijer taj poziv premijeru Sanaderu uputio prije nego što je slovenska Vlada donijela odluku kakvu je donijela", rekla je Kosor danas u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti gdje je priredila božićno druženje s novinarima.

Zbog slovenskog veta na 11 pregovaračkih poglavlja, s obrazloženjem da Hrvatska prejudicira hrvatsko-slovensku granicu, na jučerašnjoj Međuvladinoj pristupnoj konferenciji EU i Hrvatske u Bruxellesu otvorena odnosno zatvorena tek četiri poglavlja. Slovenski premijer jučer je objavio da je slovenskog veleposlanika u Zagrebu Milana Adamiča Oražena ovlastio da Sanaderu uputi službeni poziv za susret.

Razgovor slovenskog i hrvatskog premijera Boruta Pahora i Ive Sanadera trebao se održati još prije desetak dana, međutim svaki razgovor će za Hrvatsku biti koristan i bit će dodatan argument naše strane pred EU da radimo sve što možemo, izjavio je danas u Šibeniku predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

"Ako premijeru Sanaderu trebaju jamci i dodatni svjedoci on na tome može insistirati, ali treba se zalagati za ona rješenja koja Hrvatskoj omogućavaju pregovore i njihov što skoriji nastavak", rekao je Milanović komentirajući izjavu glasnogovornika hrvatske Vlade da Sanader prihvaća razgovore sa slovenskom stranom, ali samo uz nazočnost predstavnika EU-a.

Dodao je da je ispravan prigovor upućen slovenskoj strani da je do pregovora trebalo doći ranije.

20.12.2008. 15:27:15
Novi komentar
nužno
nužno