« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
PRESUDA

Sanader dobio devet godina zatvora

Bivši hrvatski premijer proglašen je krivim za izvlačenje novca iz hrvatskih javnih tvrtki

Sanader dobio devet godina zatvora
Sanader dobio devet godina zatvora (Screenshot)
Više o

Fimi media

,

Ivo Sanader

Završilo je suđenje za Fimi Mediju u kojem je Ivo Sanader proglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu od devet godina i oduzimanje 15 milijuna i 275 tisuća kriminalnim radnjama stečenih kuna. Sutkinja Ivana Čalić izjavila je da je sudsko vijeće prihvatilo navode iz optužnice te Ivu Sanadera, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Nevenku Jurak, Branku Pavošević te HDZ i Fimi mediju proglasila krivima.  Bivši premijer Sanader je na temelju svog političkog autoriteta sugerirao državnim tvrtkama da angažiraju Fimi Mediju, kazala je sutkinja Čalić u čitanju presude nezakonito stečenih kuna.

Barišić je dobio tri godine kao izvršitelj naloga Ive Sanadera, Ratko Maček jedinstvenu kaznu od jedne godine i uvjetnu na četiri. Branka Pavošević jednu godinu i šest mjeseci, Nevenka Jurak jedinstvenu kaznu od dvije godine zatvora. U aferu su bile umješane brojne državne tvrtke i institucije poput Janafa, Plinacroa, Croplina, Vijadukta, HAC-a, Croatia Airlinesa, Croatia osiguranja, HŽ-a, ACI-ja te brojna ministarstva.Sanader je s direktoricom marketinške tvrtke Nevenkom Jurak dogovorio da će ona predavati novac Mladenu Barišiću, a Barišić je Sanaderu novac predavao osobno. 

Stranka HDZ također je kažnjena, njoj se oduzima 24 milijuna kuna, što je na Forumu popraćeno više manje pljeskom, a ako imate i vi nešto za dodati, možete se uključiti u živu diskusiju na temu Je li HDZ kriminalna organizacija obzirom na nepravomoćnu presudu?? 

Sudsko vijeće utvrdilo je da su se novcem isplaćivale naknade Bianci Matković, Darku Milinoviću i drugima. Tim su se novcem kupovala i Brioni odijela i skupi automobili.

Pokradeni novac dobili su i pjevači Marko Perković Thompson te Nina Badrić. Financirala se stranka u BiH, ali i Stranka umirovljenika Dio novca optuženi su zadržali i za sebe.

Sanader je koristeći autoritet kao predsjednik Vlade organizirao optužene za izvlačenje novca iz državnih i javnih tvrtki .Bivši premijer Sanader je na temelju svog političkog autoriteta sugerirao državnim tvrtkama da angažiraju Fimi Mediju, kazala je sutkinja Čalić u čitanju presude.

11.03.2014. 10:26:37
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    peder
    11.03.2014. 12:06
    Neka začepi prkno sa tamponom, jer će u bajbukani biti svašta, ako neko pokuša zadovoljit pohotu.
Novi komentar
nužno
nužno