« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
JEDNAKOST NA SUDU

San Francisco: Počela borba za pravo na homoseksulane brakove

U Kaliforniji u studenome 2008. građani su referendumom odlučili da se brakom može smatrati samo zajednica između muškarca i žene

(Dreamstime)
Više o

San Francisco

,

homoseksualni brakovi

,

Kalifornija

,

Vrhovni sud

,

savezni sud

San Francisco opet se provlači po naslovnicama svjetskih medija i sve to zahvaljujući dvama homoseksualnim parovima koji su podigli tužbu protiv referenduma koji se proveo 2008. godine, a kojim su homoseksualni brakovi zakonom zabranjeni.

Jesu li na pomolu povijesne promjene u SAD-u? Podsjetimo, 2008. u studenome u Kaliforniji su građani odlučili da brak predstavlja savez između muškarca i žene čime je ukinuta ranija odluka Vrhovnog suda po kojoj je homoseksualni brak bio dozvoljen.

Naravno, homoseksualne skupine nisu ostale skrštenih ruku već su odlučili podnijeti tužbu pri saveznom sudu kojim predsjeda sudac Vaughn Walker a kojega protivnici optužuju za naklonost prema tužiteljima.

U slučaju da savezni sud presudi u korist tužitelja, automatski će se ukinuti savezni zakon koji ne dopušta homoseksualni oblik zajednice. Prema poznavateljima situacije u SAD-u po pitanju pravnoga sustava, najvjerojatnije je da će konačnu odluku ipak morati donijeti Vrhovni sud, točnije sudac Anthony Kennedy. Njega pak smatraju tipičnim konzervativcem. Zagovornici i podupiratelji homoseksualnih zajednica jučer su se, kad je suđenje i počelo, okupili pred zgradom suda u znak prosvjeda protiv trenutne situacije, ali i u znak podrške onima koji se bore da je promijene.
12.01.2010. 09:25:14
Novi komentar
nužno
nužno