« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
WOW!

Samsung koristi pandemiju za zaradu

Samsungova dobit u prvom ovogodišnjem tromjesečju mogla bi porasti za 45 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje

Kao da štampaju lovu...
Kao da štampaju lovu... (Arhiva)
Više o

Samsung

,

zarada

,

brojke

Pandemija je nekome majka, a većini maćeha kao što se vidi na primjeru Samsunga - trenutno je na valu snažnog rasta prodaje pametnih telefona, televizora i kućanskih aparata, iako je zarada od prodaje procesora pala nakon prekida proizvodnje u američkom pogonu zbog oluje. 

Provodeći više vremena kod kuće zbog pandemije koronavirusa, potrošači su poharali dućane s potrošačkom elektronikom koja posluje s velikim maržama, no to je potaknulo globalnu nestašicu poluvodiča koji se rabe u proizvodnji procesora (čipova), navodi Reuters.

Očekuje se da će se operativna dobit južnokorejskog tehnološkog koncerna u prvom ovogodišnjem kvartalu popeti na 8,2 milijarde dolara. To bi označilo najvišu razinu operativne dobiti Samsunga u prvom tromjesečju od 2018. godine.

Očekuje se kako će brojke pokazati da je posebno uspješan u prvom kvartalu bio Samsungov odjel mobilnih telefona koji je profitirao lansiranjem nove Galaxy S21 serije sredinom siječnja, više od mjesec dana prije uobičajenog godišnjeg rasporeda izlaska vodećih modela.

Procjenjuje se da je najveći svjetski proizvođač pametnih telefona u prvom kvartalu zauzeo oko 23 posto svjetskog tržišta, zahvaljujući tom lansiranju i cijenama svojih premium uređaja nižima od uobičajenih.

U istom lanjskom razdoblju prošle godine Samsungov globalni tržišni udio iznosio je 20 posto, a u prethodnom tromjesečju 16 posto, kada je suparnički Apple predstavio iPhone 12.

05.04.2021. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno