« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
COOL

Samsung Galaxy S9 i S9 + (ne) mjere krvni tlak

Potrebno pokrenuti aplikaciju My BP Lab i prije prvog mjerenja izvršiti registraciju i unijeti podatke o dobi, težini, visini, lošim navikama te vrstama redovite tjelesne aktivnosti

Nisu baš kao ovo, ali...
Nisu baš kao ovo, ali... (My BP Lab)
Više o

Samsung

,

mjerenje tlaka

,

Galaxy S9

,

Galaxy S9 Plus

Samsung zadnjih pet godina instalira optičke senzore u Galaxy S i Note seriju koji mogu mjeriti brzinu otkucaja srca. U Galaxy S9 i s9 + senzor je napredniji i zahvaljujući posebnom softveru - može mjeriti ne samo puls, nego i krvni tlak. Evo priče.

Samsung je za Galaxy S9/S9 + u suradnji sa znanstvenicima Sveučilišta u Kaliforniji razvio aplikaciju za pretvaranje podataka o podacima otkucaja srca na krvni tlak. To je tlak kojim krv djeluje na stjenke arterija u našem tijelu koji se stvara radom srca. Pri svakom izbacivanju krvi iz srca tlak se povisuje i kod ulijevanja snizuje. To je razlog što se mjere gornja vrijednost (sistolički) i donja vrijednost (dijastolički krvni tlak).

Kako Galaxy S9 i S9 + mjere krvni tlak

Prvo je potrebno pokrenuti aplikaciju My BP Lab i prije prvog mjerenja izvršiti registraciju i unijeti podatke o dobi, težini, visini, lošim navikama te vrstama redovite tjelesne aktivnosti. Nakon što ti podaci budu uneseni, pokriva se kažiprstom skener na stražnjoj strani i podiže ruka u kojoj se nalazi uređaj na područje srca. To treba učiniti u sjedećem položaju s leđima prislonjenim na naslon. Samsung preporučuje mjerenje provesti tri puta i uzeti srednju vrijednost koja će reći koliki je krvni tlak.  

Korisnici mogu podesiti podsjetnik iz aplikacije za mjerenje krvnog tlaka, dobiti izvještaje kao što su sati spavanja, kako kvaliteta spavanja utječe na krvni pritisak u određenim jutarnjim satima, kada su krvni tlak i razina stresa bili najviši itd.    

Postoji samo jedan problem. Aplikacija My BP Lab neće biti globalno dostupna. Mogu je koristiti samo stanovnici SAD-a za sada u eksperimentalnoj fazi koji imaju najmanje 18 godina života. Službeni razlozi ovakve selekcije tržišta nisu poznati. Međutim, mišljenja smo da ovdje bitnu ulogu imaju različiti regulatori i zakoni na tržištima. U biti pametan telefon s ugrađenim monitorom krvnog tlaka mogao bi se tretirati kao medicinski pribor koji zahtijeva testiranja od strane zdravstvenih nadležnih tijela i odgovarajuće potvrde. Ali procedura ne bi bila profitabilna i potvrde bi se teško dobivale.

Budući ništa nije teško pronaći u prostranstvima interneta, pa tako se My BP Lab .apk može neslužbeno preuzeti izvan SAD-a i instalirati u uređaje. Isto tako postupak registracije zapravo ne ograničava stvari po regiji, s te strane ne bi trebali imati problema. Budući je aplikacija treće strane morate omogućiti instalaciju APK-a iz nepoznatih izvora na uređaju. Jednostavno idite na Postavke> Aplikacija i obavijesti> Dopusti aplikacije iz nepoznatih izvora.

Preuzmete li aplikaciju ne bi bilo pametno da se baš pouzdate u rezultate koje dobivate mjerenjima imate li problema s hipertenzijom ili hipotenzijom. Nije vam potrebno rizično ponašanje. Medicinske tlakomjer za vas je jedini izbor. Ne pametan telefon! Razlog je što ne znamo koliko je ova kombinacija aplikacije, senzora, algoritama i tehnologije pouzdana metoda mjerenja krvnog tlaka i koja su njena ograničenja.

Piše: Sanja Ledinek
26.03.2018. 17:18:16
Novi komentar
nužno
nužno