« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
PROBLEMI

Samsung Galaxy S8: iris skeniranje nije bezopasno! Stižu prve pritužbe korisnika

Iris skener prepoznavanja u Samsung Galaxy S8/S8 + modelima osim što je poražen od strane njemačkih hakera manje od mjesec dana nakon što se pojavio na policama diljem svijeta

Nije to baš bezazleno
Nije to baš bezazleno (Arhiva)
Više o

Samsung Galaxy S8

,

Samsung Galaxy S8 Plus

,

skeniranje oka

Nakon incidenta s Note 7 zbog kojeg su neki vlasnici pozivali vatrogasca Sama u pomoć, Galaxy S8 dobio je prve ozbiljne zdravstvene pritužbe korisnika na iris skener. Iako je Samsung rekao kako je cijeli uređaj tehnički siguran za korisnike izgleda da ipak nije.

Iris skener prepoznavanja u Samsung Galaxy S8/S8 + modelima osim što je poražen od strane njemačkih hakera manje od mjesec dana nakon što se pojavio na policama diljem svijeta, sada uzrokuje bol u oku ili vrtoglavice kod više korisnika. O navedenom problemu je izvijestio britanski „Daily Mail".

Unatoč nezadovoljstvu korisnika, Samsung nije 100 posto kriv. Južnokorejski div je izdao priopćenje za javnost u kojem upozorava korisnike uređaja oko tehnike skeniranja šarenice oka. Također su napomenuli kada se koristi iris skener treba zaslon držite najmanje oko 20,32 cm od lica. Nikako blizu lica. Eto, čitanje uputa za upotrebu uređaja koje se nalaze u pakirnoj kutiji nije ipak gubljenje vremena.

Stručnjaci ističu da su oči osjetljive na infracrveno zračenje i pomoću skeniranja irisa mogu se oštetiti oči. Općenito, istraživanja su pokazala da protein u oku je vrlo osjetljiv na infracrveno zračenje i može dovesti do katarakte. Studija je provedena već 2013. godine kada su na kunićima ispitani učinci infracrvenog zračenja na oči. Također, novija studija, pokazuje da samo malom količinom apsorpcije infracrvenog zračenje može se oštetiti oko.   

Postoje glasine da je Appleov iPhone 8 također opremljena iris skenerom, ali mnogi vjeruju da njegovi korisnici ne bi mogli imati iste probleme. Apple kada „kopira" tehnologiju onda ju i maksimalno prilagođava i testira

13.06.2017. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno