« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
slovenski mediji:

Samo politikanti su protiv arbitražnog sporazuma

Slovenski tisak navodi da je dogovor Pahor-Kosor realistički kompromis koji neće izazvati potrese ni na jednoj strani

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Janez Janša

,

Borut Pahor

,

Alojz Peterle

,

arbitražni sporazum

,

France Bučar

,

Boris Javšovec

,

Vojko Flegar

,

Matjaž Trošt

,

Veso Stojanov

Potpisivanje arbitražnog sporazuma predviđeno za danas pod okriljem švedskog predsjedništva EU-a odraz je realnosti, a premda vruća politička rasprava o sporazumu tek slijedi, takvom se pozitivnom kompromisu suprotstavljaju politikanti kojima nije uspjelo ono što je uspjelo premijeru Pahoru - riješiti dugogodišnji spor sa susjednom državom, dominantna je ocjena komentara u slovenskom tisku od srijede.

"Oni koji se protive sporazumu ne čine to iz sadržajnih nego politikantskih razloga zbog kojih im je 18-godišnji spor dobro služio", navodi u komentaru mariborskog lista "Večer" Boris Javšovec. Najoštriji kritičar premijera Pahora, nekadašnji predsjednik parlamenta France Bučar, kaže da takav sporazum s hrvatskom stranom ne bi nikada potpisao, a 1991. osobno je potpisao temeljnu ustavnu povelju kojom je priznata međurepublička granica koju je potvrdila i Badinterova komisija, navodi Javšovec.

Iz istih "politikantskih" razloga, po mišljenju Javšovca, sporazumu se protive bivši premijer Janez Janša koji je pristajao na mnogo nepovoljnije rješenje spora pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, te Alojz Peterle koji je ovih dana govorio o "nepravednoj" granici za koju su krive nekadašnje "komunističke" vlasti, a bio je predsjednik prve demokratski izabrane vlade koja je na takvu granicu pristala, podsjeća Javšovec.

Komentator ljubljanskog "Dela" Veso Stojanov navodi da ovaj arbitražni sporazum više odgovara interesima Slovenije i njezinim predodžbama kako bi granica morala izgledati od rješenja koje je s bivšim hrvatskim premijerom Sanaderom dogovarao Janez Janša.

"Delo" navodi kako rješenje do kojega su došli Pahor i Kosor predstavlja realistički kompromis koji neće izazvati potrese ni na jednoj ni na drugoj strani.

Urednik vrlo čitanog internetskog bloga "Razgledi" Vojko Flegar, nekadašnji iskusni novinar "Dela", navodi da "bitka za mir na granici" ni iz daleka nije završena jer oporbeni krugovi najavljuju vruće rasprave i referendume i nakon što se arbitražni sporazum potpiše, a premijeru Pahoru preporučuje oprez u komunikaciji sa slovenskom javnošću.

Da "vruće političke rasprave" oko arbitražnog sporazuma tek trebaju uslijediti, ocjena je koju u svom komentaru daje i novinar Slovenskog radija Matjaž Trošt, koji podržava navod premijera Pahora da je u arbitražnom tekstu načelo "ex aequo et bono" supsumirano iako nije izrijekom navedeno, te da je zato Pahor u pravu što je inzistirao na sporazumu unatoč suprotnim savjetima opozicije. (hina/metro-portal)

04.11.2009. 11:13:22
Novi komentar
nužno
nužno